22.07.2024.
HomeNovostiIz PDP-a se pitaju šta se desilo tokom noći: Tražićemo da se...

Iz PDP-a se pitaju šta se desilo tokom noći: Tražićemo da se izbori ponište

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je danas da će ta stranka tražiti da se ponište izbori za predsjednika tog entiteta.

Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila nove priliminarne rezultate izbora za predsjednika RS-a, prema kojima je kandidat SNSD-a Milorad Dodik u prednosti u odnosu na kandidatkinju PDP-a Jelenu Trivić, Borenović je na pres-konferenciji najavio da ta stranka priprema ozbiljne pravne radnje prema CIK-u.

Ističe da će ispitati šta se desilo tokom noći te da će tažiti krivičnu odgovornost ljudi koji su, kako je naveo, učestvovali u izbornoj prevari i krađi. Podvlači da je za njih kandidatkinja Jelena Trivić pobijedila u utrci za predsjednicu entiteta Republika Srpska.

– Imamo oko 30.000 nevažećih glasačkih listića. Dodik je u Doboju imao 60 posto glasova, a Trivić 26 posto, što je nemoguće. Također je nemoguće da u Čelincu Dodik osvojio 235 glasova, neki nepoznati kandidat 204 glasa, a Trivić nula glasova – izjavio je Borenović.

Trivić je kazala da neće odustati i da će tražiti da se izborni proces ponovi na nivou RS-a te ocjenjuje da je taj sveobuhvatni proces bio kontaminiran u mnogim općinama u RS-a.

Tačka preokreta se desila, kako je navela, u noći kada je CIK saopćio da nisu jasni rezultati za predsjednika RS-a, jer birački odbori nisu na vrijeme dostavili rezultate u sistem, što je, kaže, vrlo simptomatično.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti