14.07.2024.
HomeNovostiIzvezli smo drva, a uvezli papir, karton, pa čak i čačkalice

Izvezli smo drva, a uvezli papir, karton, pa čak i čačkalice

Električna energija, aluminijum, sjedala za automobile, izolovana žica i konstrukcije, tu su grede i daske, obuća i motorna vozila, s druge strane, najviše smo uvozili naftu, naftne derivate, aluminijum, automobile i druga motorna vozila”, kažu iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Od januara do augusta iz Bosne i Hercegovine je izvezeno proizvoda u vrijednosti od 11 milijardi i 889 miliona KM, što je drastičan skok u odnosu na isti period prošle godine. Prema podacima statističara, najviše smo izvozili metale, a na spisku izvoznih proizvoda su čak i šeširi. Što smo uvozili, a što smo izvozili i kome?

Statistika robne razmjene BiH sa inostranstvom od januara do avgusta ove godine pokazuje da je izvoz za 35,8% viši nego prošle godine, a da je vrijednost uvoza veća za oko 40%.

“To govori da naša privredna društva uprkos teškoj situaciji, i u ovoj postkovid situaciji i novim ratnim sukobima, da naša privredna društva i dalje posluju dobro”, kaže Slavica Marković, iz Privredne komore Republike Srpske za BHRT.

“Električna energija, aluminijum, sjedala za automobile, izolovana žica i konstrukcije, tu su grede i daske, obuća i motorna vozila, s druge strane, najviše smo uvozili naftu, naftne derivate, aluminijum, automobile i druga motorna vozila”, kažu iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

U vrhu liste izvoza našli su se i proizvodi drvne industrije.

“Naš rast je preko 40 i 50 odsto do sada. Montažne kuće imaju status finalnog proizvoda a naše drvne sortimente pretvaramo u finalni proizvod i kao ifnalni proizvod šaljemo širom svijeta”, ističe Milenko Stevanović, direktor kompanije za proizvodnju montažnih kuća.

Izvezli smo drva, a uvezli papir, karton, pa čak i čačkalice. Među uvoznim proizvodima za ovih osam mjeseci našle su se i šibice i pirotehnički proizvodi vrijedni million i po maraka, konopci i kablovi vrijedni preko pet miliona maraka, ali i kišobrani i suncobrani. Mišljenja ekonomista su podijeljena. Dok jedni najavljuju da će inflacija nastaviti da galopira, drugi ističu da je veći izvoz razvojna šansa.

“U narednom periodu očekujem da će se smiriti kako inflacija, ali i da će se postići dogovor, treba da iskoristimo novac koji dolazi u BiH, profiti koji su se stvorili da se mudrim plitikama kreira novi ekonomski rast u narednoj godini a mislim da će voe godine ekonomski rast biti preko 4 odsto”, pretpostavlja ekonomista Saša Stevanović.

Bosna i Hercegovina je, od zemalja članica EU, najviše robe izvozi u Hrvatsku, Italiju, Njemačku, Austriju, Sloveniju, potom Holandiju Francusku te Mađarsku.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti