29.03.2024.
HomeNovostiPočela distribucija glasačkih listića lokalnim izbornim komisijama

Počela distribucija glasačkih listića lokalnim izbornim komisijama

U skladu sa Planom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o dostavi izbornog materijala, jutros je općinskim i gradskim izbornim komisijama u BiH počela distribucija osjetljivog izbornog materijala, u koji spadaju i glasački listići,

Prvog dana distribucije osjetljivog izbornog materijala će sedam kamiona, pod policijskom pratnjom i nadzorom službenika Sekretarijata Centralne izborne komisije BiH, materijal dostaviti u 31 općinu i grad u Bosni i Hercegovini te će uz zapisnik o primopredaji biti predati nadležnoj općinskoj ili gradskoj izbornoj komisiji.

Planirano je da distribucija osjetljivog izbornog materijala traje pet dana, odnosno zadnja isporuka je planirana za četvrtak, 29.09.2022. godine.

Općinske i gradske izborne komisije predaju izborni materijal biračkim odborima dan prije, a najkasnije 12 sati prije otvaranja biračkih mjesta.

U skladu sa članom 16. stav (4) Pravilanika o provođenju izbora, birački materijal se u noći prije otvaranja biračkog mjesta čuva u zaključanim prostorijama na lokaciji biračkog mjesta. Policija osigurava birački materijal u noći prije otvaranja biračkih mjesta na lokacijama biračkih mjesta.

Predsjednik i članovi biračkog odbora odgovorni su za sigurnost izbornog materijala na biračkom mjestu od trenutka prijema materijala pa do završetka svih svojih dužnosti nakon zatvaranja biračkog mjesta, okončanja procesa brojanja i dostave glasačkog materijala općinskoj ili gradskoj izbornoj komisiji.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti