18.04.2024.
HomeSportŠvicarska teniska legenda Roger Federer u suzama okončao karijeru

Švicarska teniska legenda Roger Federer u suzama okončao karijeru

Roger Federer, 41-godišnja švicarska teniska legenda i osvajač 20 Grand Slam naslova, odigrao je posljednji meč u karijeri i zvanično otišao u penziju.

Federer, koji se okončao karijeru nakon meča Laver Cupa održanog u O2 Areni u Londonu pred oko 20.000 gledalaca, pojavio se na terenu samo u igri parova s obzirom na to da je imao probleme s koljenom koje je nedavno operisao.

Federer je izgubio od Jacka Socka-Francesa Tiafoea u igri parova, gdje je teren dijelio sa Špancem Rafaelom Nadalom. Nakon ovog meča bivši prvi teniser svijeta Federer završio je svoju 25-godišnju profesionalnu karijeru.

Nakon posljednjeg meča, Federer je zagrlio Nadala i ostale igrače, zaplakao, a zatim se oprostio uz aplauz hiljada navijača.

Federer je postao najuspješniji teniser u historiji Wimbledona osvojivši pehar osam puta. Osim toga, osvojio je 103 ATP naslova i 20 Grand Slamova.

Rivalstvo Federera, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, poznato kao “velika trojka”, zlatnim se slovima je upisano među najsvjetlija razdoblja u historiji sporta, ali i tenisa. Milioni ljubitelja sporta uživali su u mečevima ove trojice tenisera.

Federer, koji je bio na vrhu svjetske ljestvice ukupno 310 sedmica, ušao je u historiju kao jedino ime u povijesti tenisa koje je ostalo broj jedan 237 sedmice uzastopno.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti