20.04.2024.
HomeNovostiBlijede poruke fotošopiranih lica: Ništa novo, malo šta pozitivno

Blijede poruke fotošopiranih lica: Ništa novo, malo šta pozitivno

Već sedmicama političari “krase” ulice bosanskohercegovačkih gradova, nastojeći pridobiti povjerenje glasača uoči oktobarskih izbora. Te predizborne plakate su već mnogi ocijenili kao amaterske i besmislene, a i sagovornici Oslobođenja se slažu da u ovoj predizbornoj kampanji nema vidljivih iskoraka stranaka.

Politički analitičar Nebojša Tojagić podvlači da ništa novo nismo čuli, te da će kampanja za ove izbore biti vrlo brzo zaboravljena, jer se “nijedna politička opcija nije potrudila značajnije približiti biračima niti da bude posebno kreativna”.

NISKI UDARCI

– Dosadašnji tok kampanje je prilično amaterski, nije tu bilo ničeg što bi obilježilo cijelu kampanju, ona prolazi dosta mirno, bez pretjeranih tenzija i incidenata. Istina je da u BiH prijetnje, uvrede, poniženja i nacionalne tenzije tek možemo očekivati u posljednjim sedmicama pred izbore, ali to je već stvar izbornog folklora, kaže Tojagić, smatrajući da ni toga, u prvom dijelu kampanje, nije bilo u mjeri koju smo očekivali.

Opozicija se bavi ekonomskim, vlast nacionalnim temama, ali ni toga u većoj mjeri nije bilo. Mi smo oguglali i na predizborna obećanja i na njihovu retoriku, koja je već viđena na ovim prostorima. Nisu se potrudili da privuku glasače, ni one koji ne izlaze na izbore, ni one iz suprotnog tabora, kaže Tojagić i dodaje da se svako začahurio u izborno tijelo koje ima.

– Ne pada im na pamet da riskiraju približavajući se drugom izbornom tijelu, da dođu u situaciju da se odreknu nekog glasa koji je već zabilježen kao siguran, ističe.

Prof. dr. Enver Kazaz smatra da izbornu kampanju u našoj državi obilježava nacionalistički paranoidni diskurs.

– Prijetnje nestankom entiteta Republika Srpska, pa se govori o borbi za taj entitet koji zahtijeva “bezuvjetnu žrtvu”, a u Federaciji BiH se insistira na stvaranju hrvatskog geta, odnosno treće teritorijalne jedinice, dok se na bošnjačkoj političkoj sceni vidi udruživanje opozicije protiv SDA, cijeni Kazaz, smatrajući da je kampanja obilježena nacionalizmom.

Politička analitičarka iz Banje Luke Tanja Topić kaže da političari u obraćanjima igraju na kartu poticanja određenih emocija, a one su spojene sa etničkom pripadnosti građana kojima se obraćaju.

– Tu je vrlo malo racionalnog, poruke su na marginama zbog fotošopiranih lica, uglađenih, dotjeranih političara. Oni su u prvi plan stavili svoja lica, a ono što poručuju građanima vrlo je blijedo i neupečatljivo, uočava Topić i dodaje da se govor mržnje koristi dugo, tako da kampanja nije izuzetak.

– Time pokazuju političku bahatost, bezobrazluk, nepoštivanje temeljnih vrijednosti, kao i autoritarnu karakteristiku. Tako vrijeđaju i omalovažavaju one za koje tvrde da nisu na njihovoj razini, da nisu dorasli, kaže naša sagovornica i dodaje da se ova kampanja ne razlikuje od prethodnih.

– Stvori se klima da će kampanja biti prljava, drži u okvirima one prljavštine, kontaminiranosti cjelokupnog javnog i političkog diskursa, koji mi decenijama skoro svakodnevno živimo, dakle, ne predstavlja nikakvu vrstu iskoraka, govori Topić, naglašavajući da su udari pojačani, ali da su oni izraz nesigurnosti i nervoze.

– Napadaju se oni kandidati za koje se pretpostavlja da dobro kotiraju među građanima, da bi ih se direktno ugrozilo. Ne omalovažava se, ne udara se na kompletnu ideologiju, a mi zapravo nismo vidjeli ni programe ni ideologije. Niski udarci, ti ispod pojasa, idu na pojedince, misli Topić.

Dakle, osim što stranke u suštini nemaju program, izuzev deklarativnog zalaganja za prosperitet i nerealne ciljeve, kandidati vagaju gdje i s kim se suočiti. Tako su se kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda suočili u predizbornoj debati na FTV-u. Podsjetimo, pozvani su bili u debatu na N1 TV, ali Bakir Izetbegović nije pristao doći, a Denis Bećirović je napustio studio nakon nekoliko minuta. Samo je Mirsad Hadžikadić bio raspoložen za sučeljavanje.

– Izetbegović, Bećirović i Hadžikadić su, ipak, imali svoju debatu. Neinspirativna i često sramotna predstava, ali će ova činjenica nesrazmjerno oštetiti Bećirovića, kojem je u debati bila potrebna čista pobjeda, posebno nakon njegovog bizarnog odlaska na N1, rekao je Jasmin Mujanović, politolog sa adresom u Los Angelesu, pojašnjavajući da, sudeći po reakcijama, pitanje Bećirovićeve kandidature sada nije da li može srušiti Izetbegovića, već koliki će se dio njegove početne podrške preliti Komšiću i hoće li to biti dovoljno da zadrži Borjanu Krišto.

Edvin Kanka Ćudić, koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije, smatra da je dosadašnja predizborna kampanja pokazala da je biti političar jednako ne imati stida.

ISPRIČANA PRIČA

– Kandidati su očito uvjereni da će dobiti glasove, zbog čega ne pokazuju interesovanje za sučeljavanje sa drugim kandidatima. Neodazivanje na javne debate je nepoštovanje glasača, istakao je Ćudić primjećujući, a što nije iznenađenje, slabu vidljivost žena.

– Posebno je zabrinjavajuće iskorištavanje djece u promotivne svrhe. Sve odiše senzacijama i upiranjem prsta u druge, kao da i oni sami nisu krivi za ekonomsku propast ove države, rekao je Ćudić.

Dodaje da je fokus kampanje usmjeren na političke centre moći, dok je briga za manje sredine i običnog čovjeka neprimjetna. Njegov zaključak je da ova kampanja nije donijela ništa novo, malo šta pozitivno, samo ista lica i davno ispričane priče.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti