25.07.2024.
HomeNovosti"Pod lupom": Lokalne izborne komisije manipulišu biračkim odborima

“Pod lupom”: Lokalne izborne komisije manipulišu biračkim odborima

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” saopštila je danas da su u periodu od 25. jula do 11. septembra u BiH zabilježene ukupno 942 izborne nepravilnosti i 95 propusta u radu lokalne izborne administracije ili kršenja rokova od strane istih.

Kako ističu, najveći broj nepravilnosti, odnosno 484 zabilježena slučaja, odnosi se na preuranjenu izbornu kampanju u vrijeme kada je to zakonom zabranjeno.

Od ostalih najučestalijih nepravilnosti, njih 271 odnosi se na zloupotrebu javnih resursa u svrhe političke promocije, uz 54 slučaja rada javnih službenika u kampanji političkog subjekta.

Iz Koalicije “Pod lupom” ističu da posebno zabrinjavaju slučajevi trgovine mjestima u biračkim odborima.

“Prijavljeno je 20 slučajeva trgovine mjestima u biračkim odborima u 18 opština i gradova. Do sada su CIK BiH prijavljenja četiri slučaja, a CIK BiH bi uskoro trebao donijeti odluku po prijavama po prvi put za ovu vrstu nepravilnosti koja je sada konačno tretirana posljednjim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH”, navode iz Koalicije.

Ističu da postoje naznake da je trgovina mjestima u biračkim odborima iz oblika stranačke korupcije prešla u još gori oblik sistemske korupcije.

“Koaliciji ‘Pod lupom’ iz više gradova i opština dolaze prijave i postoje dokazi da lokalne izborne komisije učestvuju u manipulacijama članstvom u biračkim odborima imenujući stranačke osobe u sastave biračkih odbora kao predstavnike lokalne izborne komisije.

Napominjemo sve političke subjekte, kao i lokalne izborne komisije, da je trgovina mjestima u biračkim odborima zabranjena, kao i lažno predstavljanje u svrhu ovih manipulacija, da su predviđene rigorozne sankcije, te da Koalicija prati sve odluke o imenovanju članova biračkih odbora, vrši analize i provjere prema novoj metodologiji, te neće poštediti nikoga od traženja odgovornosti za ovu vrstu izborne prevare”, poručili su iz Koalicije.

Kada je u pitanju rad lokalnih izbornih komisija, navode da njih 35 nije javno objavilo listu članova biračkih odbora sa naznačenim političkim subjektom kojem članovi biračkog odbora pripadaju, što baca dodatnu sjenu na ovaj segment izbornog procesa.

Dodaju da ohrabruju podaci da je čak 14 preporuka za unapređenje izbornog procesa Koalicije “Pod lupom” implementirano u izborna pravila u posljednjih šest mjeseci, i to osam kroz Pravilnik o provođenju izbora CIK-a, četiri kroz Odluku visokog predstavnika o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, te dvije kroz druge provedbene akte CIK-a BiH.

Takođe, nisu zabilježeni slučajevi umrlih na Centralnom biračkom spisku i nije bilo prijava o zloupotrebama glasanja putem pošte, što je dokaz da se kroz konkretna i kvalitetna unapređenja itekako mogu spriječiti izborne prevare.

Koalicija “Pod lupom” poziva građane da prijave sve uočene izborne nepravilnosti online putem web stranice www.podlupom.org ili besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti