24.07.2024.
HomeNovostiBiH 27 godina ne uspijeva riješiti među s komšijama

BiH 27 godina ne uspijeva riješiti među s komšijama

Ni 27 godina nakon rata BiH nije uspjela riješiti pitanje državne granice sa dvije zemlje u okruženju.

BiH ima Državnu komisiju za granicu, čiji je zadatak da, zajedno s nadležnim tijelima susjednih država, vodi aktivnosti na planu identifikacije granice, obilježavanju i stabilizaciji granične linije, sačinjavanju prijedloga za korekciju granične linije itd.

Sredstva za rad Državne komisije za granicu namjenski su obezbijeđena na poziciji Ministarstva civilnih poslova BiH i iznose 124.000 KM. Međutim, o njenom radu se na sajtu Ministarstva civilnih poslova BiH malo šta može saznati, a najmanje to da li se nazire rješenje problema razgraničenja sa Srbijom i Hrvatskom.

Ni u Komisiji nismo uspjeli saznati dokle se stiglo s rješavanjem ovih otvorenih pitanja. Rečeno nam je da sva pitanja, pa i novinarska, budu razmatrana na njihovim sjednicama, a posljednja je, potvrđeno nam je nezvanično, održana prije sezone godišnjih odmora.

“Kada je u pitanju razgraničavanje i utvrđivanje državne granice, to je, vjerujte, obiman i komplikovan posao”, tvrdi izvor “Nezavisnih novina” blizak ovoj Komisiji.

Međutim, Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kaže u izjavi za “Nezavisne novine” da se ovo pitanje ne rješava zbog potpuno ekstremnih zahtjeva Bošnjaka.

“Sada smo imali njihov prijedlog da se ukinu table Republike Srpske na ulazima i ekvivalentno tome je problem s državnom granicom. Praviće probleme i sa Srbijom i sa Hrvatskom”, rekao je Stevandić.

Granica BiH je najduža s Hrvatskom te iznosi 1.001 kilometar, zatim sa Srbijom 302 km i sa Crnom Gorom 225 kilometara.

Sa Srbijom je, kako smo ranije pisali, problem u četiri tačke, i to hidroelektrane Zvornik i Bajina bašta, a sporno je i deset kilometara pruge Beograd – Bar koja prolazi kroz BiH i opštine Priboj i Rudo.

Prije nekoliko godina, podsjetimo, članovi Državne komisije za granicu BiH posvađali su se s obzirom na to da je ispred bh. komisije prema Srbiji otišao Protokol o okvirnim kriterijumima za granicu između BiH i Srbije, koji nije bio usaglašen, već su ga članovi Komisije iz FBiH uputili samoinicijativno, bez saglasnosti Komisije.

Što se tiče granice s Hrvatskom, tu je situacija daleko komplikovanija i od ukupno 1.001 kilometra granice sporne su dvije tačke – granica na moru kod Neuma i na dijelu od Novog Grada do Kozarske Dubice, gdje državna granica više od 15 puta prelazi s jedne na drugu obalu rijeke Une.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti