14.07.2024.
HomeNovostiNemaju novca ni za zakup internet domene

Nemaju novca ni za zakup internet domene

Neriješen status Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, nedostatak novca i neadekvatni uslovi za rad, samo su dio problema u radu ove komisije, a kakvo je stanje možda najbolje oslikava činjenica da iako imaju izrađen sajt, nemaju para da zakupe domenu.

U 2021. godini pokrenuto je 11 postupaka i izrečeno šest sankcija, s tim da kod tri utvrđena sukoba interesa nije izrečena sankcija, jer te osobe nisu više funkcioneri, i to Zaim Backović, Asja Nikšić i Sead Jusić, dok su sankcije izrečene za Nenada Nešića, poslanika DNS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, i Mufida Memiju, člana Upravnog odobra BHRT-a.

“Za utvrđivanje sukoba interesa potrebno je pribaviti dokaze i taj postupak traje prilično dugo, dok sve institucije ne odgovore”, rekla je Mira Pekić, predsjedavajuća Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, za “Nezavisne novine”.

Ona kaže da Komisija radi i odluke donosi u skladu sa zakonom te da je postojeći zakon manjkav, jer su članovi Komisije parlamentarci i na određeni način i oni su u sukobu inetresa jer treba da odlučuju o svojim kolegama.

“To treba da bude profesionalno tijelo sastavljeno od uglednih pravnika”, istakla je Pekićeva.

Kako navodi Pekićeva, jedan od problema su i simbolične kazne s obzirom na to da se onaj ko je u sukobu interesa može kazniti do 50 odsto od plate na određen broj mjeseci.

“Problem je i što Komisija dobija samo finansijske izvještaje, a imovinski kartoni se nalaze u CIK-u i tu postoji raskorak. Bilo bi dobro da ta institucija odnosno Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije objedini finansijske izvještaje i imovinske kartone”, istakla je Pekićeva.

Inače, Komisija za odlučivanje o sukobu interesa praktično radi pri Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, tačnije pri toj Agenciji osnovana je Kancelarija Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, koja obavlja stručne i administrativne poslove.

“Neriješen status Komisije i nepostojanje finansijskih sredstava za njen rad i dalje predstavljaju veliki problem. Komisija nije u stanju da organizuje obuke koje imaju za cilj preventivno djelovanje, ne može da održava svoju veb-stranicu, koja je uspostavljena zahvaljujući finansijskoj podršci Regionalne škole za javnu upravu, jer nema sredstava za zakup domene”, navedeno je u izvještaju o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za 2021. godinu.

Jedan od uočenih nedostataka kada je riječ o sukobu interesa je i taj što je izvršenje novčane sankcije nemoguće izvršiti nakon što mandat istekne izabranim zvaničnicima i nosiocima izvršnih funkcija i savjetnika.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti