21.07.2024.
HomeNovostiBh. građane čeka gladna i hladna zima?

Bh. građane čeka gladna i hladna zima?

Poskupljenja u Bosni i Hercegovini ne prestaju. Izazov je zadovoljiti osnovne životne potrebe sa sredstvima s kojima raspolažemo u kućnom budžetu. I dalje izostaju konkretne ekonomske mjere koje bi utjecale na bolji životni standard građana, javlja BHRT.

Vlast poteže populističke mjere i posvećena je predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini. Ovo je ocjena ekonomskih analitičara. Šta možemo očekivati na zimu?

Kupovina osnovnog i najpotrebnijeg. Novčanik sve prazniji, cijene sve više. To su glavni komentari građana širom Bosne i Hercegovine. Žale se na visoke cijene osnovnih životnih namirnica. Plaši ih dolazak zime koja je ekonomski neizvjesna. Vlast je prema njihovom mišljenju još jednom pokazala koliko ne vodi brigu o građanima.

Cijene proizvoda na svjetskom tržištu drastično opadaju – u Bosni i Hercegovini poskupljuju. Cijena goriva na svjetskom tržištu znatno je opala. Na benzinskim pumpama u BiH jedva primjetno.

Jednokratna pomoć – gašenje požara. Mnogo je šansi propušteno. Izostale su jedinstvene ekonomske politike na nivou entiteta kao i sistemske mjere. Zato smo danas opijeni ali još ne znamo od čega. To je ocjena ekonomskog stanja u Bosni i Hercegovini.

Stopa inflacije u Bosni i Hercegovini iznosi 13,9 odsto. Globalni prosjek je 7,7 odsto. Procjena je da inflacija neće jenjavati. Alarma je previše, ali vlast kao da ih ne čuje. I dalje su svi potezi usmjereni za što bolje pozicioniranje pred start – 2. oktobra.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti