13.07.2024.
HomeNovosti‘Kilogram junetine ćemo plaćati i do 30 KM, a prijeti i nestašica...

‘Kilogram junetine ćemo plaćati i do 30 KM, a prijeti i nestašica mesa’?!

Prva tri mjeseca 2022. godine obilježio je drastičan rast cijena osnovnih životnih namirnica. Poskupljenje nije zaobišlo ni meso i mesne prerađevine, a glavni uzrok je porast cijena goriva i žitarica.

Međutim, prema svemu sudeći, teški dani nas tek očekuju.

Ko diktira cijene

Naime, suša je izazvala ogromne štetu u bh. poljoprivredi te je zasigurno da će i to prouzrokovati određena poskupljenja.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo kaže da sada proizvodima oko 20 posto naših potreba, te da smo ovisnici o uvozu.

“Ovdje se oko 80 posto roba uvozi, a cijene diktira neko drugi. Država bi mogla poticajima i dugim novčanim izdvajanjima pojačati poljoprivrednu proizvodnju pa da bar približno zadovoljimo potrebe građana. Urod i kvalitet pšenice je bio dobar, ali je to nedostatno za naše potrebe. To je negdje 20 do 30 posto naših potreba”, kazao je Bićo.

Kako bi provjerili koliko će sve to utjecati na cijene mesa i mesnih proizvoda, kontaktirali smo Amira Buluta, predsjednika Udruženje poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa SBK.

 

“Iskreno da vam kažem sve će ovo značajno utjecati na cijene mesa. Imat ćemo velikih problema sa prehranom stoke. Ništa nam ne ide u prilog. Međutim, morate znati da mi imamo i dodatni problem. Naime, sve više farmi se zatvara i ljudi odlaze. Bojim se da ćemo imati veliki problem sa nestašicom mesa”, istaknuo je Bulut.

Ovako više ne može

Cijena kilograma junetine prije nekoliko mjeseci bila je oko 9 KM, a sada je 13 KM i više. Međutim, kako kaže Bulut, mogla bi skočiti čak do 30 KM.

“Kilogram junetine ćemo plaćati i do 30 KM. Neće se moći pronaći jeftinije. Rijetko ko će moći sebi priuštiti meso, ali domaće meso nećemo imati ni kupiti. Sve će to biti uvozno meso. Ne dolaze nam dobri dani. Nadležni govore treba da izvozimo meso u Saudijsku Arabiju, a mi nemamo dovoljno ni za naše građane. Vijeće ministara i nadležno ministarstvo nešto pod hitno trebaju da učine. Ovako više ne može. Sa mlijekom neće biti problem, ali sa mesom ćemo imati velike probleme”, istaknuo je.

Bulut upozorava kako je porazno da više od 90 posto mesa uvozimo.

“Kod nas ne postoji sistem, kada govorimo o ovom sektoru, a mogli smo ga imati i sve bi bilo lakše. Kod nas je uništena proizvodnja mesa”, kazao je Bulut za Raport.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti