29.03.2024.
HomeNovostiEvropska centralna banka će nastaviti da povećava kamatne stope

Evropska centralna banka će nastaviti da povećava kamatne stope

Evropska centralna banka (ECB) nastaviće da povećava kamatne stope, izjavio je danas član Saveta guvernera ECB Martins Kazaks.

Prema njegovim rečima razlog je neprihvatljivo visoka inflacija.

Podsjetimo ECB je u julu prvi put u posljednjih 11 godina, povećao kamatne stope I to za 0,5 odsto, a predsjednica ECB Kristin Lagard je tom prilikom rekla da je važno pozabaviti se svakim znakom da se inflatorna očekivanja učvršćuju.

Pojedine banke u BiH su još sredinom jula poslale obavještenja korisnicima kredita sa promjenjivom kamatnom stopom da će doći do rasta rata, a neke su čak nudile i mogućnost zamjene za zaduženje sa fiksnom kamatnom stopom.

Drugim riječima, svi oni koji su dobili obavještenje, zavisno od dužine trajanja i visine kredita, od jula u BiH plaćaju veći iznos kamata na postojeće kredite. Povećanje se za sada kreće  od 0,7 posto do 0,9 posto.

Kako kaže ekonomista Faruk Hadžić teško je reći do kog nivoa će rasti kamatne stope, ali će definitivno rasti dok traje inflacija: “Ono što se već odavno zna  jeste da nam na jesen, ali i sljedeće godine, dolazi povećanje kamatnih stopa, koje će dovesti u probleme naše građane koji imaju kredite, pogotovo sa varijabilnom kamatnom stopom. Vrlo je izvjesno, to govore svi vodeći svjetski ekonomisti, da je nova recesija u 2023. godini. Međutim, ona ne mora biti tako snažna i jaka, kao što je to bilo u pandemiji, ali može duže trajati.”

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti