26.04.2024.
HomeSportBilbija golom srušio Slovan iz Bratislave

Bilbija golom srušio Slovan iz Bratislave

Fudbaleri Zrinjskog ostvarili su večeras historijsku pobjedu Pod Bijelim brijegom, pošto su sa minimalnih 1:0 u prvom meču play-offa Konferencijske lige savladali Slovan iz Bratislave!

Prvak Bosne i Hercegovine propisno se ispromašivao u ovom meču, propustio je mnogo šansi, ali Nemanja Bilbija mu je u 89. minuti donio veliku pobjedu. Tako su Plemići napravili korak ka ulasku u grupnu fazu Konferencijske lige, pošto će za sedam dana u revanšu u Bratislavi braniti ovu prednost.

Zrinjski je dominirao cijelim tokom utakmice, a pomogao im je i crveni karton koji je sredinom drugog dijela dobio Barseghyan.

Bilo je jako mirno na početku, a prvo uzbuđenje vidjeli smo na isteku osmog minuta. Josip Ćorluka je probio po desnoj strani, centrirao za Nemanju Bilbiju, ali napadač Zrinjskog je izblokiran u posljednji tren.

Inicijativu je imao Zrinjski i nakon toga, a u 18. minuti je veliku priliku propustio Karlo Kamenar. Bilbija ga je sjajno proigrao i izbacio u situaciju jedan na jedan s golmanom gostiju, ali je on zaustavio šut Kamenara.

I u sljedećem napadu je bilo opasno po gol Slovana. Kashia je nespretno zahvatio loptu glavom nakon centaršuta i zamalo postigao autogol.

Četiri minute poslije Ivan Jukić sjajno šutira s 25 metara, ali Chavan krajnjim naporom to brani. Kamenar u 28. minuti iz odlične pozicije sa 18 metara šutira pored gola.

Tek nakon pola sata igre, ista se na nekoliko minuta preselila pred šesnaesterac Zrinjskog, ali prvak BiH se sjajno branio i nije dozvolio šansu gostima. U 33. minuti smo vidjeli prvu priliku za Slovan. Lopta se nakon udarca napadača gostiju Greena odbila od Hrvoja Barišića, ali fenomenalnom paradom i odabranom istakao se Josip Čondrić.

U finišu poluvremena prijetili su Igor Savić i još jednom Kamenar, koji u 43. minuti sa deset metara šalje loptu visoko preko gola. Pet puta je Kamenar šutirao za 45 minuta i pet puta bio neprecizan…

Slovan je agresivnije započeo drugo poluvrijeme, ali dugo smo čekali na prava uzbuđenja. Dočekali smo jedno veliko u 57. minuti, a nevjerovatno je da tada Zrinjski nije poveo.

Barišić izvrsno proigrava Jukića, njegov šut zaustavlja Chovan, a lopta se potom odbija do Bilbije, nakon čijeg udarca glavom (prema praznom golu) lopta odlazi malo pored stative.

Pet minuta poslije Mario Tičinović centrira s lijeve strane, a lopta pada na prečku gola Slovana! U 69. minuti Barseghyan simulira prekršaj na svojoj polovini, a sudija Weinberger to kažnjava žutim kartonom. Bio je to drugi žuti karton za Armenca, a tako je Zrinjski od tog trenutka imao igrača više na terenu!

U 80. minuti nova velika prilika za Bilbiju, ali i ovu je propustio. Glavom je šutirao preko gola nakon savršenog ubačaja Josipa Ćorluke s desne strane. Nekoliko minuta poslije i Barišić glavom šutira pored gola nakon kornera.

Zrinjski je dominaciju krunisao minut prije kraja utakmice, kada sjajni Bilbija na ubačaj Marija Ćužea pogađa za 1:0 i pobjedu Plemića!

Konferencijska liga, play-off:

Zrinjski – Slovan Bratislava 1:0 (Bilbija 89’)

Stadion: Pod Bijelim brijegom (Mostar). Sudija: Julian Weinberger (Austrija). Žuti kartoni: Barseghyan, Agbo, Križan, Zmrhal (Slovan). Crveni karton: Barseghyan (Slovan).

Zrinjski: Čondrić, Ćorluka, Magdić, Savić, Barišić, Tičinović, Ćuže (od 90. Malekinušić), Ilinković (od 75. Memija), Kamenar (od 72. Sučić), Jukić (od 72. Mandić), Bilbija (od 90. Sabljić).

Slovan: Chavan, Medvedev (od 90. Čavrić), Pauschek (od 83. Zmrhal), De Marco, Kashla, Barseghyan, Chekvetadze (od 66. Ramirez), Konkava, Agbo, Šaponjić (od 66. Mustafić), Green (od 83. Križan).

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti