24.07.2024.
HomeNovostiBh. vlasti jedine u regionu ne mare za cijene goriva

Bh. vlasti jedine u regionu ne mare za cijene goriva

Izuzev toga što su ograničene marže na promet naftnim derivatima, BiH jedina, u odnosu na zemlje u okruženju, institucionalno još nije uticala na smanjivanje cijena goriva.

Za razliku od naših donosilaca odluka, koji su, manje-više, prespavali period u kojem su cijene goriva divljale, u susjednoj Hrvatskoj reagovali su već ko zna koji put.

Vlada Hrvatske, naime, prije nekoliko dana donijela je novu odluku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, što je primoralo tamošnje pumpaše da ponovo srežu svoje apetite. Stoga, kako javljaju agencije, litar benzina u Hrvatskoj od juče košta maksimalno 11,19 kuna (2,92 KM), dizela 12,12 kuna (3,16 KM), a plavog dizela 8,49 kuna (2,21 KM).

Slično je nedavno učinila i Vlada Srbije, usvojivši izmijenjenu Uredbe o ograničenju visine cijena derivata nafte, čime je njeno trajanje produženo do 31. avgusta, a s ciljem sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda građana Srbije.

Početkom prošlog mjeseca, i Vlada Crne Gore je, na prijedlog Ministarstva finansija, produžila odluku o umanjenju iznosa akciza za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, čime je akciza za gorivo i dalje umanjena za građane i privredu, da bi se obuzdale cijene i plaćalo jeftinije gorivo.

“Procjena je da ovu odluku produžimo do 30. avgusta. Kada dođe rok, onda ćemo procijeniti da li ćemo to i dalje produžavati”, rekao je ranije ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović.

U BiH nema šta produžavati, jer nije usvojena nijedna mjera koja bi srezala cijene goriva, a i dugo očekivana suspenzija akciza još, umjesto jedne, ima tri tačke. Ne čudi to borce za zaštitu potrošača, koji ističu da se vlast u ovom momentu takmiči samo za naklonost birača.

“Definitivno su pokazali da se brinu samo za sebe. Našu vlast nije briga za njihove građane. Da li će se nešto promijeniti u ova nepuna dva mjeseca do izbora? Sasvim je sigurno da neće”, kaže za “Nezavisne novine” Admir Arnautović, predsjednik Udruženja kluba potrošača srednje Bosne.

Jedan od tek nekoliko političara koji su bili glasniji zagovornici suspenzije akciza na gorivo je Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, koji ističe da je od samog početka pozivao na buđenje onog ljudskog u političarima – da shvate da je ovo u korist svakog građanina, jer bi niže cijene goriva uticale na pojeftinjenje brojne robe i usluga.

“Posljednje glasanje u Domu naroda, 140 dana nakon što smo mi u Predstavničkom domu u hitnoj proceduri usvojili ukidanje akciza, daje mi nadu da se ono ljudsko probudilo u političarima koji su do tada odbijali da ukinu akcize. Sa tom vjerom dočekujem narednu sjednicu Doma naroda gdje ta odluka treba da bude potvrđena”, rekao je Magazinović za “Nezavisne novine”.

Dok se čeka hoće li prije predstojećih izbora uopšte biti održana sjednica Doma naroda, pumpaši kalkulišu da li je novi pad cijena barela na svjetskom tržištu dovoljno jak da i oni dodatno koriguju svoje cjenovnike.

Cijena nafte, naime, juče ujutru je pala ispod 94 dolara za barel, dok Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima RS, kaže da će se trenutne cijene na benzinskim pumpama u Srpskoj zadržati i u idućih deset dana, a tek nakon toga moguće su nove korekcije.

“Mislim da sadašnje cijene ostaju na snazi još bar deset dana i tek nakon toga moći ću dati prognozu da li će gorivo još pojeftiniti”, naveo je Trišić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti