07.05.2024.
HomeNovostiStranačko zapošljavanje i biranje podobnih, a ne sposobnih

Stranačko zapošljavanje i biranje podobnih, a ne sposobnih

Kada je Andrea Dorić, kadar Socijalističke partije, potvrdila da je uz podršku stranke došla na funkciju izvršnog direktora “Puteva Republike Srpske” i člana Upravnog odbora Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, izazvala je oštru polemiku u javnosti. No, da li smo čuli nešto novo, ili ono što smo već znali? Pitanja je bezbroj, a odgovor je: da ćemo samo kada budemo imali pravosudne epiloge političkih korupcija kojima svjedočimo, znati da pojedinac na vlasti nije jači od sistema.

Ležerno priznanje Andree Dorić da je istovremeno stigla do dvije rukovodeće funkcije u javnim preduzećima, uz podršku Socijalističke partije koju je napuštala, a zatim joj se vraćala, izazvalo je salvu reakcija u masovnim medijima. Od glasnih negodovanja do konstatacija da nismo čuli ništa novo. Damjan Ožegović u ime NVO “Transparensi internešnel” ocjenjuje da odavno ne živimo u društvu koje počiva na principima odgovornosti i transparentnosti. Naprotiv.

Novinar Zoran Krešić iz Mostara dijeli mišljenje da u Bosni i Hercegovini odavno imamo narušene norme civilizovanog ponašanja, uz naglašenu ocjenu da izjava Andree Dorić, koliko god da je pogrešna, nije začuđujuća.

“Ja aplaudiram ženi što je bila makar iskrena. Svi mi drugi smo licemjerni. Dakako, to ne odobravam. To nije normalna stvar, treba popravljati, ispravljati, doći do društva u kojem ne treba telefonom završavati zaposlenje i sl. Do tada, ne treba se čuditi ovakvim izjavama”, istakao je Zoran Krešić, novinar.

Rješenje je biranje sposobnih, a ne podobnih, te kadrovsko jačanje institucija, kaže Tanja Topić, analitičarka iz Banjaluke. Tek kada budemo imali pravosudne epiloge političkih korupcija kojima svjedočimo, znaćemo da pojedinac na vlasti nije jači od sistema, zaključuje Topić.

“Međunarodna zajednica je na početku očistila institucije od politički podobnih i vremenom smo ponovo došli do jačanja političkog aparata”, navodi Srećko Latal, politički analitičar.

Zapošljavanje isključivo prema etničkom ili političkom ključu, koji građani postepeno odobravaju kao prihvatljiv model, dugoročno urušava temelje Bosne i Hercegovine, i mogao bi nas skupo koštati kada dođe vrijeme za plaćanje računa, saglasni su naši sagovornici.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti