29.03.2024.
HomeNovostiČetiri godine u kojima su partijski ciljevi bili preči od građana

Četiri godine u kojima su partijski ciljevi bili preči od građana

Politička garnitura u BiH, koja je našim sudbinama upravljala u ove četiri godine, nije opravdala povjerenje koje im je ukazano, već su partijski ciljevi stavljeni ispred potreba građana.

Smatraju to politički analitičari, sagovornici “Nezavisnih novina”, koji kažu da su političari pali na svakom ozbiljnijem izazovu koji se pred njima našao, poput, recimo, pandemije, a onda i inflacije.

Štaviše, pojedini analitičari ocjenjuju da je bolje da oni koji su nam proteklih godina krojili sudbinu nisu ništa radili, pa bi se bar moglo reći da smo preživjeli četiri godine njihovog nerada.

Tanja Topić, politička analitičarka, kaže da bi ovaj četvorogodišnji period okarakterisala kao nerad, pogotovo u bh. institucijama

“Bilo je toliko nemorala, toliko politika ucjenjivanja, međusobnog blokiranja. Bilo je tu nezainteresovanosti za građane. Nekako su dominirali partijsko-politički ciljevi, oni su bili prioritet, sve je zavisilo uglavnom od volje partijskog rukovodstva šta će se blokirati, a šta će se raditi. Građani su bili prepušteni samo sebi”, rekla je Topićeva za “Nezavisne novine”.

Ovo su, dodaje, bile vrlo teške četiri godine za građane, te možemo naučiti lekciju da se građani mogu osloniti samo na sebe.

“I to se odnosi i na period pandemije i ovaj period teške krize koja nas pogađa. Jednostavno, nemamo oslonac da možemo reći da su na vlasti oni ljudi koji se brinu o građanima, odnosno o čovjeku”, rekla je Topićeva.

Nije zadovoljan ni analitičar politikolog Asim Mujkić, koji bi, kako za “Nezavisne novine” kaže, bio zadovoljan da nije ništa urađeno, pa bi sa zadovoljstvom konstatovao da smo preživjeli četiri godine njihovog nerada.

Rađeno je, ocjenjuje, direktno i sistematski protiv naroda, protiv građana. Dovoljno je, kako kaže, samo da se sjetimo korone i raznih afera. A da ne govorimo, kako dodaje, da su za vrijeme pandemije građanima prepustili da se sami snalaze kako znaju.

“Zdušno su radili protiv građana i time što su ih kroz nepotizam i korupciju ohrabrivali da napuste u što je moguće većem broju svoju zemlju. Ni po pitanju inflacije nisu opravdali povjerenje. Svojim glasovitim antitalentom za pitanja koja se neposredno tiču egzistencije naroda doveli su do toga da smo jednu od najvećih kriza dočekali potpuno nespremni”, navodi Mujkić, koji tvrdi da su branioci vitalnog nacionalnog interesa postali jasna i neposredna opasnost za interese svakog od naroda.

Nebojša Tojagić, politički analitičar, kaže da je “politička elita” pala na ispitu po bog zna koji put. On nije zadovoljan onim što je vidio u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali ni radom srpskih kadrova u Sarajevu.

“Kada je izabran ovaj saziv Skupštine, bilo je jasno da je od nastanka Republike Srpske došlo do obrazovnog, kulturološkog sunovrata parlamentarizma. U Skupštinu je ušao polusvijet, a parlament nam je postao rijaliti. Na državnom nivou stanje je još gore. Mi odavno put Sarajeva šaljemo najlošije kadrove sa ciljem da se zadovolji partijska šema raspodjela funkcija. Zato prećutno gubimo nadležnosti, jačamo državu BiH, a slabimo vlastite pozicije i kao entiteta i kao naroda”, smatra Tojagić.

Podsjetimo, ova politička garnitura na našoj političkoj sceni biće još nekoliko mjeseci, a u međuvremenu, na snazi je nova borba za glasove. Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) raspisala je opšte izbore, koji bi trebalo da budu održani u nedjelju, 2. oktobra 2022.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti