21.07.2024.
HomeLifestyle5 zdravih zamjena za bijeli šećer

5 zdravih zamjena za bijeli šećer

Šećer je toliko zastupljen u prehrambenim namirnicama i raširen, da ga nesvjesno konzumiramo u većini slučajeva, pića pa čak i mliječnih proizvoda.

Rafinisani šećer na globalnom nivou doprinosi razvoju dijabetesa tipa 2. U prirodi postoji dovoljan broj zdravih zamjena za rafinisani, bijeli šećer tako da nećete niti primjetiti da ga više ne koristite.

Umesto rafinisanog, priroda je dala brojne zamjene i zaslađivače koji ne mogu štetiti zdravlju

Med

Med je odavno poznat kao super namirnica koja obiluje antioksidansima, mineralima, vitaminima, enzimima i drugim fitonutrijentima. Vrlo je sladak, a ima mnogo niži glikemijski indeks u odnosu na rafinisani bijeli šećer.

Javorov sirup

Javorov sirup je prirodni zaslađivač koji predstavlja odličnu alternativu za bijeli šećer. Obiluje mineralima kao što su cink i mangan, pa pomaže u uravnoteživanju nivoa lošeg holesterola. U svakom slučaju, dijabetičari bi trebalo da ga koriste sa oprezom jer ima relativno visok glikemijski indeks.

Sirup smeđeg pirinča

Iako je mnogo manje obrađen od bijelog šećera, ovaj sirup sadrži oko 45 odsto maltoze, šećera sa visokim glikemijskim indeksom. Dijabetičari bi zbog toga ipak trebalo da izbjegavaju ovaj proizvod.

Organski šećer

Organska proizvodnja šećera koristi ekološki uzgojenu šećernu trsku bez dodataka pesticida i drugih hemikalija. Tamnije je boje jer nije toliko rafiniran kao beli šećera i sadrži jedan dio melase.

Stevija

Stevija je biljka koja je čak 300 puta slađa od šećera, a istovremeno ima vrlo nizak glikemijski indeks pa je mogu koristiti i dijabetičari.

Pre nekoliko godina je američki FDA odobrio jedan formulu sastojaka sa stevijom kao dodatak ishrani. Od tada na tržištu postoji veći broj zaslađivača na bazi stevije iako je samu biljku uvijek bolje koristiti u prirodnom obliku.

 

 

 

 

 

novosti.rs

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti