Stanje na Krasu kritično, požar se vidi iz svemira

0

Požar na Krasu u Sloveniji danas se proširio na opštinu Hrpelje-Kozina, a u gašenju vatrene stihije učestvuje više od 1.000 vatrogasaca. Požar na Krasu vidljiv je i iz svemira.

“Nažalost, strašni požari na Krasu vidljivi su i iz svemira. Tako ih je EU satelit Sentinel2 juče uhvatio na snimku”, navodeno je naa stranici Evropske komisije u Sloveniji.

 

Gašenje požara sprovodi se i iz vazduha, uz pomoć 13 helikoptera iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Mađarske i Italije, a dva su stigla i iz Rumunije.

 

U opštini Hrpelje-Kozina vatrogasci su ugasili jedno požarište, a na drugoj lokaciji i dalje gori i zbog nepristupačnosti terena za vatrogasna vozila  angažovan je helikopter slovenačke vojske.

Prema izvještajima iz slovenačkih medija, trenutno najviše posla vatrogasci imaju na području Trstelja, gdje su ekipe pojačane, a na cijelom području požara djeluje 1.061 vatrogasac.

Iz Civilne zaštite Slovenije navode da se pripremaju izmjene vatrogasnih ekipa jer se pretpostavlja da će se i tokom noći sa vatrom boriti njih hiljadu.

Vatrogasci ne smiju da priđu u središte požara zbog eksplozivnih sredstava preostalih iz Prvog svjetskog rata.

Tokom sedam dana požara na Krasu iz vazduha je do danas na požarište bačeno 1,7 miliona litara vode.