24.07.2024.
HomeNovostiStanje na Krasu kritično, požar se vidi iz svemira

Stanje na Krasu kritično, požar se vidi iz svemira

Požar na Krasu u Sloveniji danas se proširio na opštinu Hrpelje-Kozina, a u gašenju vatrene stihije učestvuje više od 1.000 vatrogasaca. Požar na Krasu vidljiv je i iz svemira.

“Nažalost, strašni požari na Krasu vidljivi su i iz svemira. Tako ih je EU satelit Sentinel2 juče uhvatio na snimku”, navodeno je naa stranici Evropske komisije u Sloveniji.

 

Gašenje požara sprovodi se i iz vazduha, uz pomoć 13 helikoptera iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Mađarske i Italije, a dva su stigla i iz Rumunije.

 

U opštini Hrpelje-Kozina vatrogasci su ugasili jedno požarište, a na drugoj lokaciji i dalje gori i zbog nepristupačnosti terena za vatrogasna vozila  angažovan je helikopter slovenačke vojske.

Prema izvještajima iz slovenačkih medija, trenutno najviše posla vatrogasci imaju na području Trstelja, gdje su ekipe pojačane, a na cijelom području požara djeluje 1.061 vatrogasac.

Iz Civilne zaštite Slovenije navode da se pripremaju izmjene vatrogasnih ekipa jer se pretpostavlja da će se i tokom noći sa vatrom boriti njih hiljadu.

Vatrogasci ne smiju da priđu u središte požara zbog eksplozivnih sredstava preostalih iz Prvog svjetskog rata.

Tokom sedam dana požara na Krasu iz vazduha je do danas na požarište bačeno 1,7 miliona litara vode.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti