23.07.2024.
HomeSvijetPlaneta se prži: Tope se krovovi i piste, mostovi uvijaju, a cijevi...

Planeta se prži: Tope se krovovi i piste, mostovi uvijaju, a cijevi pucaju

Toliko je vruće širom svijeta, da se putevi i krovovi tope.

Događaji u vezi sa toplotom takođe govore o zastarjeloj infrastrukturi širom svijeta, od kojih većina – putevi, mostovi, željezničke pruge, zgrade – u posljednje vrijeme nije spremna za “vruće” uslove.

Istopila se pista na aerodromu u Londonu

Ujedinjeno Kraljevstvo je u utorak zabilježilo najtopliji dan u istoriji, a temperatura je prešla 40. podiok Celzijusove skale.

Toliko je toplo da je pista na aerodromu Luton na periferiji Londona zatvorena jer se istopila na vrućini.

“Letovi su privremeno obustavljeni kako bi se omogućila suštinska popravka piste nakon što su visoke površinske temperature izazvale podizanje malog dijela”, tvitovao je aerodrom u ponedjeljak.

Toplota uzrokuje širenje i pucanje materijala kada temperature porastu, prema Inženjerskom fakultetu Državnog univerziteta Pensilvanije – beton i asfalt, koji se nalaze na pistama i putevima, nisu izuzetak.

Istopio se krov muzeja u Kini

Toplotni talas je sada zahvatio polovinu Kine, pogodivši više od 900 miliona ljudi – ili oko 64 odsto ​​stanovništva.

Sve osim dvije sjeveroistočne provincije Kine izdale su upozorenja na visoke temperature, a 84 grada su prošle nedjelje izdala najviša crvena upozorenja.

U gradu Čungking, koji je takođe pod crvenim upozorenjem, vrućina je dovela do topljenja krova muzeja.

Toplota je rastvorila osnovni katran, uzrokujući da tradicionalne kineske pločice iskoče.

Londonski most uvijaju u foliju

Hamersmit most u Londonu sada je uvijen u sivu foliju dok se zemlja bori sa toplotnim talasom.

Možda se pitate zašto folija i zar ona neće privući još više toplote – to je zapravo dio sistema za hlađenje koji je napravljen da reflektuje sunčevu svjetlost i održava most na umjerenoj temperaturi tako da se njegovi materijali ne šire i ne pucaju.

“Inženjeri rade bez pauze kako bi most star 135 godina držali otvorenim tokom ekstremne vrućine”, navodi se u saopštenju nadležnih.

Savjet je angažovao inženjere svjetske klase da pokriju most “sistemom za kontrolu temperature od 420.000 funti (503.000 dolara) kako bi se most održao na bezbjednoj temperaturi i ublažio bilo kakav stres na postoljima”.

“Ona efektivno djeluje kao džinovska jedinica za klimatizaciju na svakom od četiri lanca postolja”, navodi se u saopštenju savjeta.

Most je zapravo morao da se zatvori u avgustu 2020. kada je toplotni talas izazvao “mikrolomove na postoljima od livenog gvožđa”.

Šine farbaju u bijelo u Londonu

Željeznice su takođe gorjele tokom ovog toplotnog talasa. Toliko da su ih ofarbali u bijelo u Londonu.

“Temperatura šine ovdje je preko 48 stepeni Celzijusa, tako da farbamo šine u bijelo da spriječimo da se zagriju”, tvitovala je britanska mreža željeznica u ponedjeljak.

Agencija reguliše željezničku infrastrukturu u Velikoj Britaniji.

Farbanjem šina u bijelo, one upijaju manje toplote i manje se šire. Ovo, zauzvrat, smanjuje kašnjenja tokom vrućeg vremena, tvitovala je agencija.

Pucaju cijevi u Teksasu

Visoke temperature i nedostatak kiše doveli su do pomijeranja tla u Fort Vortu u Teksasu, navodi se na sajtu grada.

Rezultat je “neobično veliki broj prekida vodosnabdijevanja” ovog ljeta.

“Do ponedjeljka u 8 sati ujutru, Fort Vort Voter je imao 476 glavnih prekida u 2022. godini, od čega 221 u posljednjih 90 dana. Čak 182 u posljednjih 30 dana – preko 38 posto od godišnjeg ukupnog broja”, navodi se na sajtu grada.

Zbog nedostatka radne snage uzrokovane pandemijom korona virusa, došlo je do kašnjenja u popravkama. Zbog vrućine, povećano je i korišćenje vode, prenosi Telegraf.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti