Nove promjene u Vladi TK?

0

Nakon što je donedavni predsjednik tuzlanskog Gradskog odbora Socijaldemokrata BiH Žarko Vujović, ujedno i aktuelni predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, napustio stranku i prešao u Demokratsku frontu, javile su se turbulencije unutar aktuelne koalicije SDA – DF – SDBiH – SBiH. Prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, DF je od SDA već tražio da dođe do reorganizacije unutar Vlade TK-a, u kojoj SDBiH ima dva ministra, a reorganizaciju je tražio i SDBiH.

Fronta je reorganizaciju tražila zbog toga što, nakon transfera Vujovića, SDBiH u Skupštini nema dva poslanika, nego samo jednog, te u DF-u smatraju da stranka koja ima jednog poslanika ne može imati dva ministra, nego da sukladno novom omjeru snaga DF treba imati tri ministra, jer ima četiri poslanika. Mahir Mešalić, predsjednik gradskog DF-a, ovo nije htio potvrditi, nego je samo kazao da formalno takav zahtjev ne postoji.

Slično nam je odgovorio i predsjednik kantonalne SDA Fahrudin Skopljak, kazavši da nema zvaničnih zahtjeva ni razgovora o ovoj temi, ali da se ona spominjala.

– Neće biti isključenja koalicionih partnera. Došle su i do nas te informacije, ali to su samo kuloarske priče, kazao je kratko Skopljak.

S druge strane, Socijaldemokrati BiH, iako nisu formalno tražili zamjenu ministra, od te ideje ne bježe. Prema nezvaničnim informacijama, SDBiH je želio da se smijeni jedan od dva ministara jer, navodno, on direktno podržava Vujovića. Sukob na relaciji Vujović i kantonalni SDBiH je nastao u trenutku kada je trebalo podržati aktuelnog premijera TK-a Irfana Halilagića (SDA), što kantonalni SDBiH nije želio.

Edin Delić, gradonačelnik Lukavca i prvi čovjek kantonalnih Socijaldemokrata BiH, rekao nam je da ni oni nisu imali formalne zahtjeve, ali da se o tome govorilo.

– Čak se unutar stranke razgovaralo i o tome da se smijene oba ministra, ali u strankama se priča o svemu. Ali, želim da se zna da povod za to nije bio taj što je jedan od ovih ministara Vujovićev, jer to jednostavno nije istina, zaključio je Delić.