Reagiranje na govor Abazovića: Genocid jeste počinjen nad Bošnjacima

0

Na današnji govor premijera Crne Gore Dritana Abazovića u Potočarima povodom komemoracije 27. godišnjice genocida u Srebrenici reagirali su iz Memorijalnog centra Srebrenica te direktor te ustanove Emir Suljagić.

Crnogorski premijer Abazović je u govoru rekao da ”genocid nije počinjen nad Bošnjacima, već nad ljudima te da ga nisu počinile vojske, već politike”.

“Poštovani premijeru Dritane Abazoviću, hvala što ste danas bili sa nama u Potočarima. Međutim, genocid jeste počinjen nad Bošnjacima – jer motiv ubijanja nije bio ‘ubijanje ljudi’, već ubijanje i uništenje jednog naroda. To vas uče presude međunarodnih sudova. Pročitajte ih,” poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica na službenom Twitter nalogu.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, također je podijelio tu reakciju i napisao je kako je tek u ponoć 10. jula Memorijalni centar dobio spisak govornika koji je bio u nadležnosti Organizacionog odbora.

“Tek je u ponoć 10. jula Memorijalni centar Srebrenica dobio spisak govornika (nadležnost Organizacionog odbora). Izvinjavam se porodicama žrtava genocida što su morali slušati relativizaciju sudski utvrđenih činjenica na 100 metara od mezarja“, naveo je Suljagić.