18.04.2024.
HomeNovostiKo u javnim preduzećima TK zarađuje 7 hiljada KM?

Ko u javnim preduzećima TK zarađuje 7 hiljada KM?

Plate direktora u Javnim ustanovama i preduzećima u TK u velikom su nesrazmjeru. Tako u zavisnosti od institucije do institucije, direktori ili pomoćnici direktora zarađuju od 1.500 pa do 8.000 maraka. Zašto je to tako i da li je potrebno usklađivanje primanja direktora?

Najmanje plate u TK, kada su u pitanju direktori javnih ustanova, zarađuju dirketori kulturnih institucija i prosvjete. Tako da u ovom sektoru plata direktora ne prelazi 1500 KM.

– Što se tiče kulture, svi znamo da je kultura u zadnjem redu u svim fazama razvojnih planova, ne samo kod nas, već i u drugim državama. Kada godovorimo o platama, što se tiče Muzeja istočne Bosne, mi imamo sve radnike sa VSS, plate svih radnika su u rasponu od 1.000 pa do 1.500 KM, ističe direktor Muzeja istočne Bosne Ljubiša Veljković.

Bazu podataka sa platama direktora javnih ustanova objavio je Transparency international. U izvještaju stoji da se na plate direkora 432 javne ustanove u BIH troši 7,5 miliona maraka. Više od 100 ustanova nije dostavilo tražene podatke, iako su po zakonu obavezni to učiniti. Veliki broj takvih je upravo iz TK. Razlog za nedostavljanje podataka je, tvrde upućeni, prikrivanje stvarnih prihoda određenih direktora i njihovih zamjenika.

– Nažalost imamo slučajeva gdje direktori zarađuju 1.100 KM, a imamo slučajeva gdje pomoćnici direktora u nekim drugim institucijama zarađuju 7, 8, 9, pa čak i deset hiljada maraka mjesečno, naglašava zastupnik DF-a u Skupštini TK Mahir Mešalić.

Iako nema zvaničnih poodataka, iz pouzdanih izvora saznajemo da plate od 7 hiljada maraka pa i više primaju pomoćnici na UKC Tuzla, dok generalni direktor iste ustanove ima platu od 5.000 KM.

Plata premijera TK je oko 3.200 KM, ministara oko 1.000 KM manje.

Po aktuelnom zakonu niko u JU ne bi trebao imati veću platu od premijera i predsjednika skupštine.

– Ima pojedinaca na UKC Tuzla koji nisu ni u užem menadžmentu, a koji imaju po 7-8 hiljada maraka platu što mislim da je sramno i enormno, dodaje Mešalić.

Upravo zbog ovakvih slučajeva, neophodna je reakcija nadležnih. Tačnije politike.

– Određene pozicije koje imaju taj administrativni karakter da budu na taj način toliko plaćene, to je nešto što treba izvršiti korekcije i svesti u okvire propisa. Moramo vidjeti koji je to proces i koji način da pristupimo tome i da te anomalije korigujemo, poručuje premijer TK Irfan Halilagić.

Da plate u Javnom sektoru treba uskladiti, odnosno one najmanje povećati a, najveće smanjiti, slaže se i Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle, ali nije optimista da će to biti i urađeno.

– Imamo i daleko većih problema koji se ne rješavaju. Imamo obaveze prema implementaciji međunarodnih presuda, Ustavnog suda, to političari ne rade. Treba izvršiti pritisak, treba na zakonit način kroz parlamentarnu proceduru da se takve anomalije u društvu ne smiju dešavati, ističe Šehić.

Proječna plata u FBiH je nešto veća od 1.000 KM, dok je prosječna penzija manja od 500 KM. Plata od 5.000 KM, pa i više, zvuči prilično nerealno svakom prosječnom građaninu ove zemlje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti