14.07.2024.
HomeNovostiKorupcija izobličila pravosuđe, potkopala demokratiju

Korupcija izobličila pravosuđe, potkopala demokratiju

Međunarodna zajednica narednih sedmica i mjeseci želi da pojača napore u borbi protiv korupcije, a posebna su očekivanja prema pravosudnim institucijama od kojih se očekuje da rade profesionalno, rečeno je “Nezavisnim”.

U Ambasadi SAD su za “Nezavisne” potvrdili da je borba protiv korupcije u BiH i dalje u njihovom fokusu i ističu da su jačanje vladavine zakona i borba protiv korupcije egzistencijalna pitanja za BiH.

“Korumpirani političari, pravosuđe pod političkim uticajem, javni uredi koji promovišu ili brane lične ili stranačke interese, državne kompanije koje daju prednost pokroviteljstvu ili favoriziranju nad efikasnim i djelotvornim radom, sve to omogućava bujanje korupcije. Rezultati takvih praksi su poražavajući za ljude u BiH. Korupcija u BiH je potkopala demokratiju, spiječila prosperitet i izobličila pravosuđe. Korupcija je glavni faktor koji doprinosi odljevu mozgova iz BiH, smanjenju populacije i ugrožava njene evroatlantske aspiracije”, istakli su oni.

Dodatno ističu da BiH mora usvojiti međunarodne standarde u antikorupcijskom zakonodavstvu i aktivnostima i obezbijediti da agencije raspolažu sa dovoljno sredstava.

“One moraju da budu dovoljno nezavisne da bi zaista sprovodile antikorupcijske aktivnosti”, kažu oni.

Nezvanično nam je rečeno da EU u narednim mjesecima vjerovatno neće uvoditi nikakve sankcije, već da će fokus ostati na uskraćivanju sredstava pretpristupne pomoći, podsjećajući da je već sada uskraćeno više od 650 miliona evra za saobraćajne projekte u RS, a ni IPA III za cijelu BiH ne ide u skladu s planiranom dinamikom.

Jedan EU zvaničnik nam je objasnio da IPA III nije, za razliku od dosadašnjih komponenti IPA, raspodijeljena po zemljama korisnicima, već po sektorskim politikama i da se zemlje kandidati za sredstva međusobno takmiče kroz bolje projekte, a da je BiH u velikom zaostatku.

Osim toga, kako nam je objašnjeno, BiH nije izgradila otpornost na inflatorne pritiske usljed ukrajinskog sukoba i postkovid oporavka, za koje EU procjenjuje da bi mogli trajati još godinama.

U Delegaciji EU ističu da su mjere protiv korupcije u fokusu 14 ključnih prioriteta i u Mišljenju Evropske komisije na aplikaciju za članstvo.

Johan Zatler, šef Kancelarije EU u BiH, je na konferenciji “Pravo na pravdu”, koja je organizovana u Sarajevu, poručio da je nedopustivo što zakoni o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH i o sukobu interesa nisu usvojeni.

“Bez odgovarajućeg pravnog okvira za borbu protiv korupcije, poput zakona o sprečavanju sukoba interesa, nema borbe protiv korupcije. O tome je riječ, bez napretka u toj oblasti nećete se moći približiti EU”, rekao je Zatler.

Majkl Marfi, ambasador SAD, takođe je upozorio da se BiH kreće u pogrešnom smjeru i okrivio je vladajuće strukture u BiH za takvu situaciju.

“Zašto su određene stranke bile protiv ovih zakona, uzimajući u obzir njihovu iskazanu predanost i obećanja koja su dali svojim glasačima? Pa, objasnile su, zakoni su došli iz Predstavničkog doma, a ne iz Savjeta ministara. Pošto nisu došli od vladajuće koalicije, one, kao članice te koalicije, nisu ih mogle podržati. Zamolio bih sve da stanu na trenutak i promisle o tom objašnjenju”, rekao je Marfi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti