Ekonomska prognoza: Najteži udarac pretrpjeće Evropa

0

Svjetska ekonomija će ove godine naglo usporiti zbog rata u Ukrajini, koji je smanjio kupovnu moć građana, a Evropa će trjeti najteže posljedice, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), prenosi Poslovni dnevnik.

Svjetska ekonomija će ove godine porasti za 3 odsto, ocjenjuje OECD, snizivši decembarsku prognozu za 1,5 procentnih poena.

U 2023. rast bi trebalo da se malo uspori, na 2,75 odsto, izračunali su u izvještaju objavljenom u srijedu.

Najteže će biti pogođene evropske ekonomije, koje su najviše izložene ratu kroz uvoz energenata i prihvat izbjeglica.

Ekonomija evrozone ove godine će rasti 2,6 odsto, upola slabije nego 2021, procjenjuje OECD, a sljedeće godine aktivnost će usporiti na samo 1,6 odsto.

Očekuje se da će inflacija ove godine dostići 7 odsto, a 2023. usporiti na 4,6 odsto, izračunali su.

Njemačka najslabija

Njemačka privreda porašće ove godine 1,9 odsto, a 2023. 1,7 odsto, pošto će oporavak od korona krize otežati rat u Ukrajini i embargo na rusku naftu.

Francuskoj prognoziraju 2,4 odsto rasta u ovoj godini, koji b odsto nakon skoka od 6,6 odsto u 2021. Usporiće na 1,2 odsto sljedeće godine.

Očekuje se da će Španija ove godine zabilježiti stopu rasta od 2,2 odsto zbog povećane neizvjesnosti, visoke inflacije i slabije spoljne tražnje.

Britanski BDP će ove godine porasti 3,6 odsto, a 2023. stagnirati, prema proračunima OECD-a, prenosi B92.

SAD uz Evrozonu

Američka ekonomija će ove godine rasti 2,5 odsto, nakon rasta od 5,7 odsto u 2021, pošto će problemi sa snabdijevanjem, više cijene nafte i brži tempo normalizacije monetarne politike usporiti aktivnosti više nego što se očekivalo, saopštio je OECD.

Procjenjuje se da će u 2023. rast usporiti na 1,2 odsto.

Japan je zaustavio talas zaraze omikronom korona virusom, tako da se očekuje da će ekonomija rasti 1,7 odsto i 1,8 odsto 2023. ove godine.

Zbog pandemijskih ograničenja, kineska ekonomija je naglo usporila i ove godine će rasti za samo 4,4 odsto, a zatim će se ubrzati 2023. sa projektovanom stopom rasta od 4,9 odsto, procjenjuje OECD.

Na indijsku ekonomiju negativno utiče rat u Ukrajini, s obzirom na njenu zavisnost od uvoza energenata. Tako bi rast indijskog BDP-a u fiskalnoj 2022. godini trebalo da uspori na 6,9 odsto, a na 6,2 odsto u 2023. godini.

“Postoji velika opasnost od krize u snabdijevanju hranom”

Istovremeno, sukob Rusije i Ukrajine umanjio je nade da bi visoka inflacija izazvana prekidima snabdijevanja tokom pandemije Covida 19 širom svijeta mogla uskoro da oslabi.

Kako su Rusija i Ukrajina vodeći dobavljači mnogih sirovina, njihove cijene su naglo porasle zbog rata.

Ako se nešto ne preduzme, postoji velika opasnost od krize u snabdijevanju hranom, upozorio je OECD.