29.03.2024.
HomeNovostiDetalji međunarodne akcije: Zbog 4,3 tone kokaina uhapšeni i Srbin i Hrvat

Detalji međunarodne akcije: Zbog 4,3 tone kokaina uhapšeni i Srbin i Hrvat

Srbin i Hrvat uhapšeni su na području Zagreba u okviru velike međunarodne akcije u borbi protiv trgovine kokainom, usmjerene protiv kolumbijskih paravojnih Haićanskih samoodbrambenih snaga (AGC), takođe poznatih kao Klan del Golfo, odnosno Zalivski klan.

To je trenutno najveći kolumbijski narko-kartel.

Naime, zaplijenjene su 4,3 tone kokaina ulične vrijednost 240 miliona evra, čime je zadat težak udarac kolumbijskom Klanu del Golfo.

Posljednjih dana pokrenuta je međunarodna akcija u Kolumbiji, Italiji, Nizozemskoj, Sloveniji, Bugarskoj i Hrvatskoj, dok je većina droge zaplijenjena u Italiji, čija je policija izvela akciju. U akciji je učestvovalo i Ministarstvo unutrašnje bezbjednosti SAD.

U Italiji je u 19 odvojenih slučajeva lokalna policija zaplijenila ukupno 4,3 tone kokaina, koji se dovodi u vezu sa Zalivskim klanom.

Čitava operacija počela je u maju prošle godine, kada su istražitelji počeli tajno da prate članove ove organizacije u Kolumbiji.

U koordinaciji s policijama evropskih zemalja, u organizaciju su ubačeni policajci na tajnom zadatku, koji su djelovali kao dileri droge. Tako su kontrolisali i na kraju zaplijenili ukupno 19 odvojenih pošiljki koje su stizale iz Kolumbije u Italiju, a težina pošiljki bi varirala od nekoliko kilograma do onih od 600 do 700 kilograma, koliko je zaplijenjeno u Rimu.

Kada je riječ o osumnjičenima, dogovoreno je da se postupak odvija u Italiji, kako bi hapšenja bila izvršena u toj zemlji, a zatim bi, na osnovu italijanskih evropskih potjernica, nacionalna policija uključena u akciju uhapsila osumnjičene.

Osumnjičeno je ukupno 38 osoba, a u Hrvatskoj su, kako nezvanično saznaje “Jutarnji list”, uhapšena dva muškarca, oba na području Zagreba. Jedan od uhapšenih je hrvatski državljanin M.M. zvani Miljac (42), koji je uhapšen u naselju Dubrava, gdje je živio, i drugi je državljanin Srbije R.V., koji je neko vrijeme živio u Hrvatskoj.

M.M. je u Hrvatskoj prije 10 godina optužen kao član kriminalne grupe koja je od 2005. do 2009. godine iz Perua u Hrvatsku prokrijumčarila 38 kilograma kokaina.

Zalivski klan, kolumbijske snage za samoodbranu Haićana, je kriminalna organizacija nastala iz jedne od kolumbijskih gerilskih frakcija, ali za razliku od nekih političkih ideja, organizacija je vremenom evoluirala u čisto kriminalnu grupu koju karakterišu brutalna ubistava.

Naime, klan je nastao iz desničarskih paravojnih formacija koje su formirane prije dvije decenije da bi se suprotstavile ljevičarskim gerilskim grupama u Kolumbiji poput Kolumbijske oružane revolucionarne snage (FARC), koje su se takođe bavile trgovinom kokainom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti