24.07.2024.
HomeSvijet„Ratni profiteri“ će plaćati veći porez?

„Ratni profiteri“ će plaćati veći porez?

Naftne kompanije trenutno zarađuju mnogo novca. Da će li u Njemačkoj morati da plaćaju veći porez? Nakon Ljevice i Zelenih, o tome sada razmišlja i SPD. U nekim drugim zemljama je već uveden „porez na višak profita“.

 

„Porez na ratni i krizni profit je instrument koji je na stolu i mislim da je itekako vrijedan razmatranja”, rekao je on novinama medijske grupe Funke navodeći da su  Velika Britanija i Italija već uvele takav porez, i da je za to i Evropska komisija i dodao: „Naravno da se i mi u Njemačkoj moramo pozabaviti time”.

S obzirom na pakete pomoći u milijardama evra, on je rekao da se intenzivno bavi tom problematikom i pitanjem „kako se nositi s onima koji su profitirali od krize i rata, te izvukli veliku korist iz sadašnje situacije. Oni se moraju uključiti u finansiranje opšteg dobra.”

Ljevica i delovi Zelenih već sedmicama traže uvođenje „poreza na višak profita”. Liderka Zelenih Rikarda Lang pojasnila je sredinom sedmice da je takav porez logičan korak „kada naftne kompanije očigledno koriste trenutnu krizu kako bi ostvarile ogroman profit”.

Međutim, ministar finansija Kristijan Lindner odbacuje „porez na višak profita”. To bi „takođe pogodilo proizvođače vakcina, vjetro- i solarnih elektrana ili poluprovodnika”, tvrdi političar FDP. „Oni ostvaruju profit jer koriste svoje znanje da eliminišu nestašice. Ne želim da im oduzmem impulse da proizvode više”, reko je još nlemački ministar, prenosi DW

U narednoj sedmici savezna pokrajina Bremen želi da pokrene inicijativu u Bundesratu za uvođenje „poreza na višak profita”. Cilj inicijative je da se uvede poseban namet na udio u dobiti ostvaren isključivo zbog ruskog rata u Ukrajini.

„Ne smije se dogoditi da pojedine kompanije ostvaruju zaradu u milijardama samo zbog poskupljenja uzrokovanih ratom, dok savezne i pokrajinske vlade moraju izdvajati milijarde za podršku privatnim domaćinstvima i kompanijama koje su posebno pogođene povećanjem cijena”, rekao je gradonačelnik Bremena Andreas Bovenšulte.

Posebni porezi u Italiji i Mađarskoj

Italija je jedan od pionira u uvođenju „poreza na višak profita” – u martu je uvela takav porez energetskim kompanijama. U početku je iznosio deset posto, a sada 25 posto, ukoliko je promet bar deset posto veći nego u istom periodu prethodne godine i iznosi više od pet miliona evra. Prema procjenama, u državnu kasu će se tako dodatno sliti oko šest i po milijardi evra.

I Mađarska je ostvarila dobit od energetskih kompanija i banaka naplatom zbog dodatnog ratnog profita. One će tokom ove i naredne godine državi morati plaćati posebne takse. Vlada u Budimpešti se nada prihodu većem od dvije milijarde evra. „MI ne oduzimamo profit, nego njegov višak”, rekao je Marton Nađi, ministar za ekonomski razvoj.

I u SAD se vodi debata o porezima

S obzirom na visoke cijene energenata, vlada SAD razmatra uvođenje posebnih poreza za proizvođače nafte i gasa kako bi taj novac dala siromašnijim građanima.

„Postoji niz zanimljivih prijedloga i mogućnosti za porez na višak proifta” rekao je Barat Ramamurti, zamjenik direktora Nacionalnog ekonomskog savjeta. „Sve ih pažljivo ispitujemo i u pregovorima smo s Kongresom o načinu njihove izrade.” Međutim, nejasno je da li takve mere mogu dobiti većinu u Kongresu SAD.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti