22.07.2024.
HomeNovostiŠverceri duvana s pijaca se preselili na internet

Šverceri duvana s pijaca se preselili na internet

Nakon pritiska inspekcije i sve većih zapljena duvana i duvanskih proizvoda, prodaja ilegalnih cigareta, rezanog duvana i ručno punjenih cigareta preselila se na internet, uglavnom na Facebook i onlajn oglase.

Onlajn platforme privlačne su za švercere jer omogućavaju anonimnost, i ono što je poseban problem, je da nisu zakonski tretirane na pravi način.

“Prema informacijama iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prodaja putem interneta je predmet entitetskih zakona o trgovini, te su predmetno nadležni inspekcijski organi, ministarstva unutrašnjih poslova koja u okviru svojih organizacionih jedinica imaju i odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet, te druge policijske agencije”, rekla nam je Belma Agić, izvršni direktor e-Commerce asocijacije u Bosni i Hercegovini.

U ovoj asocijaciji ističu da su onlajn plaćanja postala sastavni dio finansijske kulture jer je vrijednost e-commerce prometa u Bosni i Hercegovini tokom 2021. godine porasla za nevjerovatnih 312 posto, a broj e-commerce transakcija čak 370 posto.

“Trenutno ne postoje tačni podaci o broju ilegalnih onlajn trgovina, s obzirom na to da se iste otvaraju bez registracije bilo koje vrste i uz plaćanje pouzećem i nije moguće pratiti njihove finansijske promete niti poslovanje”, ističu u e-Commerce asocijaciji u Bosni i Hercegovini i naglašavaju da naša zemlja još nema zakon koji tretira isključivo internet trgovinu.

“Ona je regulisana Zakonom o unutrašnjoj trgovini, Zakonom o elektronskom pravnom i poslovnom prometu i Zakonom o zaštiti potrošača u BiH”, rekli su nam iz e-Commerce asocijacije u Bosni i Hercegovini.

Ono što je činjenica jeste da se u protekle dvije godine smanjuje procenat crnog tržišta duvana, a da je tako, govore i podaci o broju izdatih akciznih markica. U Upravi za indirektno oporezivanje kažu da je u prva četiri mjeseca 2022. godine ukupno izdano 74,5 miliona komada akciznih markica kojima se obilježavaju cigarete i pakovanja duvana za motanje i pušenje, dok je u istom periodu 2021. godine izdano 56,6 miliona komada, što predstavlja porast od 31,6 posto. Ipak, u Upravi za indirektno oporezivanje BiH naglašavaju da trgovina putem interneta u svijetu potiskuje tradicionalni način trgovanja, tako da su se otvorile i mnoge nove mogućnosti prilikom prodaje robe, pa tako pored onlajn trgovina koje su registrovane i rade legalno, postoje i one koje se bave ilegalnom trgovinom putem Facebooka, Instagrama i drugih društvenih platformi.

“UIO je prepoznala ovu problematiku i u Planu rada odredila da će posebnu pažnju posvetiti preduzimanju radnji, mjera i aktivnosti u cilju istraživanja, otkrivanja, sprečavanja i procesuiranja ovih kriminalnih aktivnosti”, rekao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO, dodajući da službenici UIO prate internet stranice na kojima se vrši prodaja ilegalno proizvedenih duvanskih prerađevina.

U UIO ističu i da problemi ilegalne onlajn prodaje duvanskih proizvoda iziskuju određena materijalno-tehnička sredstva kao i adekvatnu obuku službenika s obzirom na kompleksnost ovog pitanja jer korisnici koriste šifrirana imena, daju se lažni podaci o kontakt osobama, koriste se pripejd mobilne kartice itd.

Poseban problem u svemu predstavlja činjenica da je onlajn tržište u Bosni i Hercegovini potpuno neuređeno, te da je i to jedan od razloga zbog kojih se šverc duvana i duvanskih proizvoda s trgova i pijaca seli na internet.

Na ovogodišnjem Jahorina ekonomskom forumu je takođe diskutovano o ovom problemu, te su institucije pozvane da se više pozabave njime.

Takođe, tom prilikom je ukazano da kontinuiranim rastom akciza kao indirektnih poreza raste i siva ekonomija, a poseban akcenat je stavljen na problem koji je sve više prisutan u Evropi, a to je trend prodaje cigareta i rezanog duvana kroz kućnu dostavu.

Kao odgovor na otvaranje ove važne teme, iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) najavili su intenzivnije kontrole poreskih obveznika koji koriste usluge brzih pošta.

Uz to, Uprava za indirektno oporezivanje nedavno je krenula u nastavak javne kampanje “Stop švercu”, čiji je cilj da svi građani Bosne i Hercegovine koji imaju bilo kakvu informaciju o utaji indirektnih poreza i nezakonitom prometovanju roba, a posebno duvanskih prerađevina, to i dojave putem otvorenog broja ili na Viber broj 065 355 155, gdje mogu poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duvan, kako bi dežurni ovlašteni službenici UIO mogli u realnom vremenu izvršiti provjeru na terenu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti