NSBiH potvrdio: Potpisan ugovor za rekonstrukciju pet premijerligaških terena

0

Nogometni savez Bosne i Hercegovine zvanično je potvrdio da je potpisao ugovor s izvođačem radova jednog od najznačajnijih projekata u historiji našeg fudbala.

Potpisan je ugovor o realizaciji projekta “Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH”, a izvođač radova biće najpovoljniji ponuđač – Konzorcij ponuđača koji čine: Wickr Group a.s., Hellasod SA i Tarkett sports B.V.

Većim dijelom, Projekat se finansira iz UEFA fondova i vlastitih sredstava NSBiH, dok će manjim dijelom u realizaciji učestvovati klubovi i lokalne zajednice koje raspolažu tim stadionima.

Ugovorom je obuhvaćena I faza radova u 2022. godini, za pet stadiona i to: „Gradski stadion“ Banja Luka, stadion „Tušanj“ Tuzla, stadion „ Asim Ferhatović Hase“ Sarajevo, stadion „Rođeni“ Mostar i „Gradski stadion“ Mostar.

Danas su takođe potpisani i pojedinačni ugovori o zajedničkom učešću, odnosno sufinansiranju Projekta sa klubovima: FK „Borac“ Banja Luka, FK „Sarajevo“ Sarajevo i HŠK „Zrinjski“ Mostar.

U narednom periodu ugovore će potpisati FK „Velež“ Mostar i Grad Tuzla sa svoja dva kluba FK „Sloboda“ i FK „Tuzla City“.

Potpisivanjem ovih ugovora, praktično već tokom naredne sedmice, mogu početi radovi na pojedinim stadionima, koji će nakon završetka Projekta imati najsavremenije hibridne terene.

Predstavnici klubova, koji su danas potpisali ugovore, istakli su da je ovo veliki korak za cjelokupan fudbal u našoj zemlji i zahvalili rukovodstvu Saveza na pokretanju Projekta.

Svjesni su i, da je put do realizacije dug, te da će biti još prepreka ali da će učiniti sve sa svoje strane, da se one prevaziđu i radovi uspješno završe.