20.04.2024.
HomeNovostiSvjetski lanac snabdijevanja hranom u opasnosti od zlonamjernih hakera

Svjetski lanac snabdijevanja hranom u opasnosti od zlonamjernih hakera

Moderne “pametne” poljoprivredne mašine ranjive su na zlonamjerne cyber napade, stoga su globalni lanci snabdijevanja izloženi dodatnom riziku, upozoravaju stručnjaci, a prenose britanski mediji.

Strahuje se da bi hakeri mogli iskoristiti nedostatke u poljoprivrednim hardverima koji se koriste za sadnju i žetvu usjeva.

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača mašina za poljoprivredu John Deere sada radi na popravljanju svih slabih tačaka u svom softveru, objavio je BBC.

Nedavni izvještaj Univerziteta Cambridge navodi da bi automatske prskalice, dronovi i robotski kombajni mogli biti hakovani.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i FBI upozorili su da raste opasnost od cyber napada.

John Deere je saopštio da im zaštita kupaca, njihovih mašina i podataka predstavlja “glavni prioritet”.

Pametna tehnologija se sve više koristi kako bi proizvodna imanja bila efikasnija i produktivnija. Na primjer, do sada je radno intenzivna žetva osjetljivih prehrambenih usjeva, poput šparoga, bila izvan dosega mašina, a i to se mijenja.

Najnovija generacija poljoprivrednih robota koristi umjetnu inteligenciju, minimalizujući ljudsko učestvoovanje. Oni mogu pomoći da se smanji nedostatak radne snage ili poveća prinos, ali strah od inherentnog bezbjednosnog rizika raste, povećavajući zabrinutost za lance snabdijevanja hranom koji su već ugroženi ratom u Ukrajini i pandemijom covida.

Chris Chavasse, suosnivač Muddy Machinesa koji razvija autonomnog robota za berbu šparoga pod nazivom Sprout, kaže: “Postoji stvarni rizik da bi ljudi bilo gdje u svijetu mogli pokušati preuzeti kontrolu nad tim mašinama, natjerati ih da rade što god žele ili ih jednostavno spriječiti u radu”.

Kazao je da bi neko potencijalno mogao navesti mašinu u živicu ili jarak ili, pak, spriječiti njegovo djelovanje, pa rade sa stručnjacima za bezbjednost na rješavanju takvih izloženosti.

Čak ni najveće firme nisu sigurne od napada cyber banda. Neki koriste „ransomware“ – zlonamjerni kod koji može šifrovati podatke i zaključati sisteme.

Prošle je godine jedna od najvećih svjetskih kompanija u preradi mesa, JBS, platila 11 miliona dolara otkupnine kako bi riješila cyber napad.

Ovog mjeseca je vodeći američki proizvođač za poljoprivredu, AGCO, koji proizvodi Fergussone, pogođen napadom ransomwarea koji je naštetio njegovoj proizvodnji.

U aprilu je grupa službenih vladinih tijela za kibernetičku bezbjednost, uključujući one iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Australije, upozorila da bi hakeri mogli ciljati na lance snabdijevanja, koji su vitalni dio zapadne nacionalne infrastrukture.

Jedan samozvani etički haker, koji se naziva „Sick Codes“ i traži da ostane anoniman, rekao je za BBC da je otkrio slabosti u softveru John Deerea, koje je prijavio.

Rekao je da je pronašao način za pristup informacijama o firmi i podacima o mašinama putem web stranica i aplikacija.

Sick Codes je takođe pronašao izloženost u sistemima koje koristi CNH Industrial, proizvođač poljoprivrednih mašina New Holland.

Boji se da je samo pitanje vremena kada će sofisticirani hakeri pronaći kritične ranjivosti i uzrokovati velike poremećaje u već ranjivim lancima snabdijevanja hranom.

“To je ono što pokušavamo spriječiti – zaustavljanje nečega u najvažnijim trenucima proizvodnje, posebno sjetve ili žetve. Ako ne možete pomaknuti svoj traktor u pravo vrijeme ili ako ne možete pobrati ili izvaditi usjeve iz zemlje, možete zamisliti što će se dogoditi ako cijeli proces stane”, rekao je.

Tehnološki stručnjak Benjamin Turner vjeruje da se hrana i poljoprivreda trebaju smatrati “kritičnom infrastrukturom”

James Johnson, globalni direktor za informacionu bezbjednost John Deerea, rekao je za BBC da je firma bila u kontaktu s brojnim etičkim hakerima u vezi s ranjivostima koje su otkrili.

“Nijedna firma, uključujući John Deere, nije imuna na izloženost, ali mi smo duboko predani i neumorno radimo na zaštiti naših kupaca i uloge koju imaju u globalnom lancu snabdijevanja hranom”, dodao je.

Portparol  CNH Industriala je saopštio da bezbjednost shvata vrlo ozbiljno.

“Neprestano ulažemo u poboljšanje našeg položaja bezbjednosti”, dodao je.

Benjamin Turner, glavni operativni direktor u Agrimetricsu, jednom od četiri poljoprivredno-tehnološka centra za inovacije u poljoprivredi, koje podupire britanska vlada, rekao je da napad na jedan traktor može uznemiriti proizvođača i možda oštetiti njegovu profitabilnost u cijeloj sezoni.

“No, napadom na grupu traktora odjednom imate moć uticati na prinose u cijelim područjima zemlje”, ustvrdio je on.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti