29.03.2024.
HomeSvijetCijene rastu, Nijemci strahuju od velike krize

Cijene rastu, Nijemci strahuju od velike krize

Građani Njemačke s velikom zabrinutošću prate situaciju u vezi s rastom cijena u svim oblastima života, ali i sa mogućim problemima u isporuci ruskog gasa, pa strahuju od velike krize i pada standarda.

Penzioneri kažu da već sada jedva “krpe kraj s krajem”, i da je sve teže živjeti s penzijom, jer im nakon plaćanja svih računa, ostaje sve manje za bilo šta drugo.

Ipak, dok su jedni duboko zabrinuti za blisku budućnost i predviđaju da će ova kriza trajati još najmanje dvije godine, ima i onih koji su uvjereni da će sukobi u Ukrajini brzo proći, kao i da će vlada reagovati i vratiti cijene na podnošljivi nivo.

Starija Nijemica kaže da želi da razmišlja pozitivno iako su poskupljenja teško pogodila mnoge ljude.

Na pitanje da li očekuje veću krizu na jesen i zimu, rekla je da ne zna šta će biti i da se nada da će vlada naći gas u nekoj drugoj zemlji, ali da će on svakako biti skuplji od ruskog.

Utisak jednog penzionera iz Berlina je da je situacija strašna i da tako nešto do sada nije vidio.

“Od korone, cijene neprestano rastu. Radnici su, prije svega, žrtve. Ja sam sada penzioner, dobijam oko 900 evra, a za kiriju dajem 500 evra, kako da živim od toga. Nadam se da će vlada uspjeti da ublaži posljedice krize”, rekao je on.

Strahuje kako će se razvijati situacija na jesen i zimu i priznaje da je veoma pesimističan, posebno za buduće generacije, kojima predviđa teži život.

Jedan mlađi Nijemac, koji je doskora živio u inostranstvu, smatra da je problem što su Berlin i Hamburg postali kapitalistički gradovi, u kojima su bogati pokupovali sve, pa rođeni Berlinci nemaju na raspolaganju ni stanove koje mogu sebi da priušte.

Kazao je da vlada ne gradi više socijalne stanove, već samo “nekretnine za bogate”.

I za njega je skok cijena veliki problem, a uvjeren je da će cijena grijanja rasti.

Da su poskupljenja problem velike većine, saglasan je još jedan mlađi stanovnik Berlina, koji kaže da su posebno ugroženi oni koji rade u zdravstvu ili socijalnoj zaštiti, a imaju mala primanja.

On, međutim, kaže i da su poskupljenja sasvim normalna stvar kada nedostaju sirovine i kada zemlje koje su bile glavni izvoznice, više ne isporučuju robu.

“Ne bih uopšte da razmišljam šta će doći. Šta bude biće. Ne možemo to sprečiti”, njegov je zaključak.

Starija Njemica ističe da za nju rast cijena za sada nije problem, pošto je još u radnom odnosu.

“Meni još nije tako strašno, jer još radim, ali za godinu dana idem u penziju i imaću 1.000 evra manja primanja, a onda će mi život sigurno biti teži”, zabrinuta je ona zbog onoga što je čeka, jer, kako kaže, ne vjeruje da će trenutna kriza brzo proći.

Ubijeđena je da će, kaže, da će trajati najmanje dvije godine.

U Njemačkoj su građani, osim sa poskupljenjima, suočeni i s nestašicama u prodavnicama.

Zbog velike potražnje, a usljed pravljenja zaliha, ali i manjih isporučenih količina, u prodavnicama je ograničena količina suncokretovog ulja, rafovi s uljem često su prazni, pa je potrebno obići više prodavnica, ne bi li se pronašla ta namirnica.

Međutim, u turskim prodavnicama recimo ima ulja, ali je – čak četiri puta skuplje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti