26.04.2024.
HomeNovostiKoliko se na Balkanu istanjio kućni budžet i kako je u svijetu

Koliko se na Balkanu istanjio kućni budžet i kako je u svijetu

Globalne cijene hrane su na najvišem nivou otkako je prije 60 godina počela da se vodi ova vrsta evidencije, prema indeksu Ujedinjenih nacija, koji je skočio skoro 13 odsto u martu, poslije rekordne brojke iz februara.

Kako je u Srbiji?

Više novca i poluprazne korpe – tako posljednjih nedjelja izgleda kupovina osnovnih namirnica u prehrambenim prodavnicama u Srbiji.

U odnosu na mart prošle godine, potrošačke cijene u Srbiji povećane su za 9,1 odsto podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Za godinu dana, najviše je poskupjela hrana.

Cijene prerađene hrane su prošlog mjeseca bile više za 10,9 odsto, a neprerađene za 26 odsto, navodi Zavod za statistiku.

Na rast cijena hrane uticale su prošlogodišnje suše, rast svjetskih cijena energenata i svjetskih cijena primarnih poljoprivrednih proizvoda, kao i znatno uvećani troškovi u proizvodnji hrane, navodi se na sajtu Narodne banke Srbije (NBS).

Rekord po poskupljenju drži povrće, koje je za 12 mjeseci, od marta 2021. do marta ove godine, poskupjelo za 30,6 odsto.

Na drugom mjestu po uvećanju cijena su ulja i masti više od 20 odsto, ali i kafe, čaja i kakaa 23 odsto.

Meso je skuplje za 17,2 odsto, a mlijeko, sir i jaja za 11,2 odsto, dok je riba skuplja za 9,3 procenta.

Rast cijena naftnih derivata

Na rast cijena nafte u Srbiji prije svega uticali su globalni faktori – u martu je rast iznosio 2,1 odsto.

Prema navodima NBS ovaj rast cijena nafte znatno je niži od svjetske cijene, koja je u prosjeku povećana za oko 20 odsto.

Na ovo je uticala i odluka Vlade Srbije da privremeno smanji dio akciza na derivate nafte.

Iz NBS-a najavljuju i novu uredbu koja će nastaviti da ublažava prelivanje eventualnih šokova na svjetskom tržištu nafte na cijene naftnih derivata u Srbiji.

Talas poskupljenja u ostalim zemljama Balkana

Crna Gora

Prema podacima Monstata, uprave za statistiku Crne Gore, cijene hrane i alkoholnih pića u januaru ove godine u odnosu na prošlu povećane su za 11, 3 odsto, a najviše, čak skoro 40 odsto poskupjelo je ulje.

Talas poskupljenja namirnica počeo je rastom cijene goriva, a u ovoj zemlji sporo se reagovalo na najavljene poremećaje na tržištu.

Zbog blokade Skupštine, Crna Gora nije u mogućnosti da ograniči rast cijena goriva koje na rekordnom nivou u posljednjih deset godina.

Zakon o akcizama još je u skupštinskoj proceduri i čekaju se izmjene kojima se otvara mogućnost za umanjenje akciza do 20 odsto, čime bi se stabilizovale cijene naftnih derivata i zaštitio životni standard.

Sjeverna Makedonija

Najnoviji paket antikriznih mjera od 400 miliona evra je dio od ukupne sume od oko 615 miliona evra koje je Vlada Sjeverne Makedonije do sada usvojila.

Ministar finansija Fatmir Besimi rekao je da je vlada u 2021. godini usvojila mjere koji djeluju na održavanje cijena hrane i goriva.

Ipak, cijene u Makedoniji nastavljaju da rastu, a nekih proizvoda skoro i da nema, poput ulja, prenijela je televizija Telma početkom aprila.

Prema posljednjem izvještaju Državnog zavoda za statistike, bilježi se velik rast cijena određenih osnovnih namirnica.

Za godinu dana ulje je poskupilo za 25 odsto, hljeb i šećer sa oko devet odsto, povrće i meso za oko šest.

Prevoz je poskupio za oko 17 odsto.

Bosna i Hercegovina

Prema mjesečnim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, od jula do decembra 2021. godine, porasle su cijene brašna, šećera, ulja, hljeba, pirinča, piletine i crvenog mesa, ali i drugih namirnica.

U poređenju sa potrošačkim cijenama iz januara prošle godine i prema podacima Agencije za statistiku BiH, cijena nekih osnovnih životnih namirnica porasla je i za 100 posto.

Primjera radi, za litar ulja prije godinu dana bilo je potrebno 2,4 KM (1,2 evra), dok je cijena ove godine veća za jednu marku.

Najviše je poskupio šećer sa 1,10 KM (0,56 evra), za godinu dana skočila je na 1.60 (0.80 evra).

Maslac je postao “suvo zlato” i za kilogram ove namirinice potrebno je 23,70 KM, odnosno više od 12 evra.

Hrvatska

Hrvatski sabor je 1. aprila usvojio izmjene Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kako bi se ublažio rast cijena.

Tako je ograničavanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) uticao na pad cijena hljeba, mlijeka, knjiga, lijekova i medicinske opreme.

Takođe, PDV je sa 25 odsto na pet spušten na cijene maslaca i margarina, kao i na cijene ulaznica na sportske i kulturne događaje.

Spuštan je i PDV na cijene higijenskih uložaka i tampona sa 25 na 13 odsto.

Slovenija

Ukrajinska kriza utiče i na tržište hrane u Sloveniji, prenose slovenački mediji.

Cijene hrane su u martu porasle za 0,4 odsto, nakon što su u februaru bile više za 2,1 odsto nego u januaru, a na godišnjem nivou porasle su za skoro sedam odsto.

Prosječna cijena mlijeka u februaru 2022. je viša za 16,9 odsto nego prije godinu dana.

Prema podacima Zavoda za statistiku, Slovenija je u februaru zabilježila mjesečni rast cijena od 1,4 odsto, a u martu pad od 1,1 odsto, uglavnom zbog nižih cijena struje, dok su cijene hrane nastavile da rastu prošlog mjeseca.

Najviše je poskupilo đubrivo (dva i po puta više nego prošle godine) i energenti i maziva (za 22,4 odsto).

Kako je u svijetu

Bijes zbog cijena koje su se vinule u nebesa na kraju se kao lavina pretvorio u pravu pravcatu političku krizu u Šri Lanki.

Ova ostrvska zemlja ima vrlo malo novca za uvoz hrane i energenata, a nestašica osnovnih potrepština dovela je do uličnih protesta koji prijete da sruše vladu.

Slična priča odigrava se hiljadama kilometara dalje, u Peruu, gdje je predsjednik Pedro Kastiljo prošle nedjelje uveo policijski čas u glavnom gradu Limi, poslije protesta koji su izbili širom zemlje zbog sve veće cijene goriva i đubriva.

Ali to nikako nisu jedine zemlje koje se trenutno suočavaju sa ekonomskim nedaćama, dok rat u Ukrajini diže cijenu nafte iznad 100 dolara po barelu.

BBC je razgovarao sa ljudima iz nekoliko zemalja da bi saznao kako se snalaze dok troškovi života neprekidno rastu, prenosi BBC na srpskom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti