29.03.2024.
HomeSportBorac kažnjen zbog zastave Rusije i veličanja ratnog zločinca tokom meča Kupa...

Borac kažnjen zbog zastave Rusije i veličanja ratnog zločinca tokom meča Kupa BiH

Fudbalski klub Borac kažnjen je sa 3.000 KM, odlučila je Disciplinska komisija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Banjalučani su kažnjeni zbog upotrebe pirotehnike navijača ovog kluba, ali i političkih poruka, te veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića na utakmici protiv Tuzla Cityja, prenosi Faktor.

Naime, tokom revanš utakmice četvrtfinala Kupa Bosne i Hercegovine protiv Tuzla Cityja, koja je odigrana 16. marta, navijači Borca, popularni Lešinari, na tribinama su izvisili zastavu Rusije, zemlje koja je izvršila agresiju na Ukrajinu, ali i parolu na kojoj je pisalo “Đenerale sretan rođendan”.

Jedini “đeneral” kojeg tako oslovljavaju, a koji je u to vrijeme slavio rođendan je osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić (rođen 12. marta 1943. godine).

Borac je, između ostalog, kažnjen na osnovu člana 80. Stav 1 (Rasizam i drugi oblici diskriminacije), a u kojem piše:

Ko javno vrijeđa ljudsko dostojanstvo drugog po osnovu rase, boje, nacije, religije, jezika ili počini neki drugi diskriminirajući čin ili pokazuje vidove ekstremističke ideološke propagande, kao i ko ističe simbole ili geste političkog karaktera, bit će kažnjen (klub) novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 KM.

Članovi Disciplinske komisije NSBiH su potvrdili da se kazna odnosi i na isticanje zastave, ali i “rođendansku čestitku”.

“Borac je kažnjen zbog zastave Rusije, ali i transparenta. Naše zastave mogu, ali zastave drugih zemalja ne mogu na tribine. Političkim porukama nije mjesto na stadionima“, kazali su za Faktor iz DK FSBiH.

Ujedno, Borac je jedini klub koji je kažnjen novčano, dok su ostalim klubovima (Željezničar, Velež i Široki Brijeg) izrečene opomene.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti