24.04.2024.
HomeNovostiKoliko će neustavne smjene direktora škola u TK koštati građane

Koliko će neustavne smjene direktora škola u TK koštati građane

Smjena svih direktora osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu je neustavna. Ovo su presude Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine. Postupci po pojedinačnim tužbama u sudovima još su u toku. Šta dalje i koliko će smjene koštati građane?

Smjene 33 direktora srednjih i 88 osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu koje je sprovela prethodna vlast su neustavne. Presude su uslijedile nakon što je upućen zahtjev za ocjenu ustavnosti, a smjene su realizovane dolaskom nove vlasti prošle godine. Iz aktuelne skupštinske većine kažu da je u toku pronalaženje načina za vraćanje direktora na pozicije.

“Mi ćemo vidjeti šta će resorno ministarstvo i Vlada, kakve konkretno mjere će povući da se implementiraju presude Ustavnog suda. One se moraju izvršiti, implementirati, a kakva će biti tehnika ja u ovom momentu ne mogu govoriti”, kaže Fahrudin Skopljak,  zastupnik SDA u Skupštini TK.

Podsjećamo, većina u Skupštini Tuzlanskog kantona, koju su tada činili PDA, SDP, SBB, Naša stranka i nezavisni zastupnik Smajo Mandžić, usvojili je u aprilu prošle godine izmjene zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, a uz njih i amandmane kojima se smjenjuje 121 direktor škola.

“Podsjetiću vas da je ista ovakva odluka bila Ustavnog suda kada je u pitanju bio Zakon o visokom obrazovanju, kad je premijer bio iz SDA, a ministar iz DF-a i ništa se nije značajno desilo osim da je taj član usaglašen”, navodi Dževad Hadžić,  zastupnik SDP-a u Skupštini TK.

“To nama nije prvi put na prostoru Tuzlanskog kantona. Vjerujem da i u drugim parlametima da može da dođe do greške i da se donesu takvi zakoni. Mi smo to do sad usklađivali sa presudom”, kaže zastupnik PDA u Skupštini TK Senad Alić.

Svakako da nije prvi put, već ustaljena praksa dolaskom nove vlasti, a te greške plaćaju građani iz budžeta baš kao što će vjerovatno i ovog puta poprilično skupo, budući da su i pojedinačne tužbe direktora škola i javnih preduzeća u sudovima. Među njima je i bivši direktor tuzlanskog aerodroma Esad Mujačić, koji je već isto iskustvo imao ranije, a nakon tužbe, Sud je donio odluku o njegovom povratku na posao i isplati odštete u iznosu oko 100.000 KM. Ponovo čeka. Pravnici navode da su ovakvi slučajevi sve češći i koštaju budžete na svim nivoima.

“Prosječni izlazak advokata košta oko 300 maraka i kad se to multiplicira na nekih 10 ročišta, možete sami izračunati koliko je to, plus troškovi eventualnog vještačenja. Moj, jedan od posljednjih predmeta, oko 20.000 maraka je osoba koja je nezakonito smijenjena dobila na ime svih potraživanja”, ističe advokat Damir Alić.

Sve dok ne bude političke odgovornosti i sankcija, na sceni će biti plaćanja iz budžeta, upozoravaju analitičari. Smjene političkih kadrova plaćat će i dalje građani koji čak i lijekove na veresiju kupuju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti