25.02.2024.
HomeNovostiSurova realnost života u BiH: Sindikalna potrošačka korpa sve skuplja, građani jedva...

Surova realnost života u BiH: Sindikalna potrošačka korpa sve skuplja, građani jedva preživljavaju

Sindikalna potrošačka korpa za februar iznosi 2.079 KM i prosječna plata je pokriva sa 52,48 odsto, saopšteno je danas iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Prema ranijim podacima Saveza, ta korpa je za januar iznosila 2.051,73 КМ, što znači da je u međuvremenu poskupjela za nešto više od 27 maraka.

Sindikalna potrošačka korpa, inače, sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu, piše Buka.

“Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u prošlom mjesecu trošile za nabavku prehrane 846 KM, za stanovanje i komunalne usluge 593 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 111 KM. Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 148 KM, higijena i njega zdravlja 93 KM, prevoz 200 KM, obrazovanje i kultura 83 KM”, naveli su iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Iz Saveza ističu da je u Srpskoj najveća prosječna plata u februaru isplaćena u oblasti vađenja ruda i kamena i iznosi 1.560 KM, a najniža u građevinarstvu – 789 KM.

“Prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) u Republici Srpskoj isplaćena u februaru iznosi 1.091 KM i veća je za 49 KM u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u januaru”, naveli su iz Saveza sindikata RS.

Kako su dodali, niske prosječne plate u februaru primili su radnici u oblasti saobraćaja i skladištenja 826 KM, u trgovini 848 KM, poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu 855 KM, te prerađivačkoj industriji 885 KM.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec februar 2022. godine iznosi 2.389,12 KM. Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec decembar 2021. iznosila je 1.046,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku). Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 43,78%.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH napomenuli su da u iznos potrošačke korpe nisu ušle enormno visoke cijene koje se bilježe od početka mjeseca marta, tako da će iznos potrošačke korpe za taj mjesec biti znatno viši.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz 3 trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za jedanaest (11) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki, piše Buka.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti