Građani će birati da li da jedu ili da plate račune

0

Zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica i goriva pojedine Dobojlije će doći u situaciju da biraju hoće li biti gladne ili će prestati da plaćaju komunalne usluge, upozorili su iz Udruženja za zaštitu potrošača, a prioritet građanima, sve su prilike, neće više biti računi.

 

Tri kategorije građana su najviše pogođene divljanjem cijena, navodi Šešlija. Tu su, osim penzionera, i nezaposleni stariji od 65 godina koji nemaju penziju i koji za život zarađuju radeći nešto uslužno, kao i ratni veterani koji s niskim boračkim dodatkom ne mogu da prežive.

Iako nemaju velike koristi od jadikovanja, najstarije Dobojlije ovih dana kucaju na vrata Udruženja penzionera žaleći se na sve manje kese, a sve veće račune s kojima izlaze iz marketa.

“U gradu Doboju oko 3.500 penzionera ima penziju do 400 KM. Ljudi su izbezumljeni, jednostavno zabrinuti su dokle ovako, kako ovako, da li će se ovako moći izdržati. I zaista vidim da je teško ljudima koji s ovako niskim penzijama treba da preživljavaju, da izdrže. Mislim da aktuelna vlast i naša  gradska treba nešto da preduzmu da se status ove kategorije građana popravi. Da li su to jednokratna novčana pomoć, da se da nešto, da se ljudima malo kompenzuju ti troškovi, ili povećanje penzija, što je, evo, najavljeno”, izjavio je Rajko Gligorić, predsjednik Udruženja penzionera.

Poskupljenja su natjerala penzionerku Dragicu Kaurinović da smanji količinu prehrambenih artikala koje svakodnevno pazari.

“Penzija je izuzetno mala, nije dovoljna za onu kupovinu koja je bila dosad, i odmah se manje kupuje, u manjim količinama. Manje voća kupujem, manje slatkiše”, navela je Kaurinovićeva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here