Cijene svakodnevno rastu, životni standard građana sveo se na minimum

0

Poskupljenjima osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini ne nazire se kraj. Cijene rastu svakodnevno. Ekonomska kriza izazvana problemima zbog rata u Ukrajini dodatno će negativno utjecati na ionako loš standard građana. Ako val poskupljenja bude nastavljen, upitno je da li će penzioneri i osobe s minimalnima primanjima moći sebi da priušte osnovne namirnice za život.

Drastična poskupljenja u Bosni i Hercegovini dostižu vrhunac. Dok inflacija raste, ekonomska slika naše zemlje sve je lošija. Čekajući reakciju države građani se pitaju kako da prežive. Struka upozorava: ne treba nam politički populizam, već inicijative i hitno djelovanje.

“Trebamo ciljne mjere: socijalna mjera da bude aktivacija robnih rezervi, zatim smanjivanje troškova poslovanja – ukidanje određenih parafiskalnih i fiskalnih nameta privremeno ili trajno i treća stvar posebno vezana za državni nivo je aktiviranje dva ministarstva – vanjskih poslova i vanjske trgovine, s ciljem, prije svega obezbjeđivanje više uvoznih alternativa za naše privrednike. Trenutno postoji neki optimizam i veže se za ljeto, kada bi na globalnom nivou moglo doći do stabilizacije”, istakao je ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Stabilizacija još nije ni na pomolu. A prema cijenama koje smo zabilježili danas optimizmu mjesta nema. “Samo neka ima hljeba” – česta je izreka u narodu, ali je i ona postala upitna jer cijena brašna svakodnevno raste, a u trgovačkim centrima ga je nekada i teško naći. A koliko košta znaju, čini se, samo oni koji i pfeninge broje. Nadležni se, poznavanjem cijena, pa i ovih osnovnih životnih namjernica ne mogu pohvaliti. Nije sigurno jedini, ali premijer RS-a Radovan Višković jedan je od posljednjih koji taj test nije položio.

“Bilo bi korektno da neko kaže, pošto je kod nas struja toliko i toliko, onda je kifla u Republici Srpskoj 20 feninga, a u Federaciji je zbog iste te električne energije 22 feninga”, izjavio je nedavno.

Informacije, ipak, netačne. Provjerili smo trenutne cijene pekarskih proizvoda u oba entiteta. Na terenu drugačija slika od one koju plasira premijer Republike Srpske.

Ni u Federaciji niti u Republici Srpskoj više ne možete kupiti kifle za 20 feninga kao što ste mogli nedavno. Uglavnom se cijene kreću oko pola marke u zavisnosti da li preferirate obične ili integralne kifle. Mada je ovih dana zbog svakodnevnih poskupljenja pitanje šta možete priuštiti, bitnije od toga šta preferirate.

Dok se građani brinu kako kupiti brašno, ulje i ostale esencijalne životne namirnice koje postaju luksuz, odjele za meso i voće sve manje posjećuju. No, kako ističe premijer Federacije BiH Fadil Novalić, to ionako nije važno.

“Riža kod nas 1,12, jaja kod nas 3,10, fileti 1kg 8,10 kod nas, krompir 1kg 1,71 KM, narandže, hajde one nisu ni važne.”

Nisu važne ili su pak preskupe. Kilogram narandži iznosi 2,65 maraka, pa mnogi mogu samo maštati o kupovini istih. Dok premijeri eniteta umjesto uvođenja ciljnih mjera pričaju o kiflama i narandžama, veliki broj građana životni standard je sveo na minimum. Ipak poručuju: “Eto živimo, samo neka je mir.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here