28.03.2024.
HomeNovostiSlovenski ministar odbrane: Naši vojnici bi mogli biti raspoređeni u BiH

Slovenski ministar odbrane: Naši vojnici bi mogli biti raspoređeni u BiH

Slovenski ministar odbrane Matej Tonin objavio je da njegova zemlja planira razmjestiti 200 svojih vojnika u Slovačkoj, u sklopu jačanja snaga NATO saveza na istočnom krilu zbog krize u Ukrajini, a postoji mogućnost da se slovenski vojnici uključe i u misiju u Bosnu i Hercegovinu.

“Pojačavamo svoju prisutnost u NATO misijama. Trenutno je u Latviji 50 naših vojnika i taj broj će ostati nepromijenjen, a pregovaramo o raspoređivanju postrojbi u Slovačkoj. Već smo donijeli o tome internu odluku, namjeravamo U Slovačku poslati do 200 vojnika”, rekao je.

U razgovoru za televizijsku postaju POP-TV slovenski ministar obrane je dodao da će ovaj tjedan razgovarati sa slovačkim ministrom obrane o pojedinostima i očekuje da će se specijalna NATO misija u Slovačkoj uspostaviti do ljeta ove godine.

“Pogoršava se stanje u BiH”

Po riječima Tonina pogoršava se i stanje u BiH gdje je misija Europske unije (Altea) ojačana s dodatnih 500 vojnika, no u njoj nema vojnika iz Slovenije.

U BiH treba biti vrlo oprezan premda su napetosti ondje još na političkoj razini, rekao je Tonin te izrazio zadovoljstvo što e EU brzom reakcijom ojačao misiju u BiH jer bi se stvari mogle dodatno pogoršati.

Među ovih 500 vojnika iz članica EU-a koji su nedavno poslani u BiH nema Slovenaca, ali postoji mogućnost da se naknadno priključe, kazao je.

“Pogotovo zato što su neke zemlje koje su teško opterećene ratom u Ukrajini, ali i izbjegličkim valom iz te zemlje, zamolile da mi preuzmemo dio njihovog tereta. No, o tim konkretnim stvarima razgovarat ću sa slovačkim ministrom odbrane ovaj tjedan”, rekao je Tonin.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti