24.04.2024.
HomeNovostiCijene goriva i dalje divljaju, moguća suspenzija akciza

Cijene goriva i dalje divljaju, moguća suspenzija akciza

Vozače su u petak na dijelu benzinskih pumpi u BiH dočekala nova poskupljenja, pa je tako gorivo u Banjaluci koštalo skoro i do tri marke.

Na pomolu je i jedno od mogućih rješenja, pa su tako iz Srpske poručili da je RS spremna da na nivou BiH budu suspendovane akcize na naftu i naftne derivate od 30 do 40 feninga po litru s ciljem smanjenja i zaustavljanja rasta cijena.

Dok čekaju da se ova agonija konačno zaustavi, vozači su u brojnim gradovima pohrlili na benzinske pumpe kako bi se snabdijeli zalihama.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, istakao je da će suspenziju akciza predložiti na sastanku s predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i premijerom FBiH Fadilom Novalićem, koji bi trebalo da bude održan 10. marta.

“RS bez tih prihoda gubi oko 160 miliona KM godišnje. Mi smo spremni da akcizu, koja je od 30 do 40 feninga, suspendujemo na neko vrijeme i da tako smanjimo cijenu goriva”, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske će pomoći privrednicima i zato preduzima sve potrebne mjere.

“Zajednički moramo rješavati probleme koji su izazvani zbog sukoba u Ukrajini”, rekao je Višković nakon sastanka s privrednicima iz Srpske i naglasio  da je Vlada Srpske spremna da zamrzne i cijenu brašna.

Nakon sastanka, koji je održan u Privrednoj komori Republike Srpske, a kojem su prisustvovali i Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srpske, i Petar Đokić,  ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, te Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore, Ćorić je rekao da se privrednici suočavaju s problemima zbog situacije u Ukrajini, ali da Vlada Srpske čini sve da bi oni bili prevaziđeni.

Dok čekaju konačno rješenje ove situacije koja je brojne vozače udarila po džepu, oni prave redove na benzinskim pumpama.

“Imali smo slučaj da su tokom noći neki kupci dolazili kamionima natovarenim buradima kako bi se opskrbili gorivom”, rekao je za “Nezavisne novine” u petak ujutru zaposlenik jedne benzinske pumpe u Sarajevu.

Naime, najavljeno poskupljenje koje su objavili pojedini mediji izazvalo je u četvrtak naveče opštu paniku i blokadu svih pumpi ne samo u Sarajevu, nego i u većem dijelu Federacije Bosne i Hercegovine.

“Radio sam noćnu smjenu na benzinskoj pumpi. Do 21 čas bilo je sve uobičajeno, a onda su se počeli stvarati redovi za gorivo. Od kupaca smo saznali da je za petak najavljeno ogromno povećanje cijena goriva. Neki su govorili da će cijene rasti i više od četiri KM po litru”, rekao je za “Nezavisne” zaposlenik jedne benzinske pumpe u Sarajevu.

U petak ujutru u Sarajevu ipak nije bilo gužvi na benzinskim pumpama, a cijene goriva su ostale iste. Brojne Sarajlije pohrlile su u četvrtak iza 20 časova na pumpe kako bi napunile rezervoare po nižoj cijeni.

“Krenuo sam na spavanje kada me prijatelj nazvao i rekao informaciju da bi od petka gorivo moglo poskupjeti na više od tri marke. Odmah sam upalio auto i došao na pumpu. Ne želim vjerovati da se to stvarno može desiti. Ne zbog manje vožnje, nego lančanog poskupljenja”, rekao je jedan građanin Sarajeva na benzinskoj pumpi u naselju Stup u četvrtak naveče.

Na brojnim pumpama u Sarajevu su se stvorile ogromne gužve.

“Živim preko puta pumpe. S prozora sam vidio da se nešto dešava. Tek tada sam na portalima pročitao da najavljuju poskupljenje. Čekao sam u redu na benzinskoj pumpi više od pola sata”, kaže jedan građanin.

Oglasio se i resorni ministar u Vladi Federacije BiH.

“Cijene goriva neće ići na četiri KM. Cijene mogu biti povećane u trenutnom prosjeku”, rekao je ministar trgovine Federacije BiH Zlatan Vujanović.

Građani od nadležnih očekuju da reaguju, a jedan od načina koji smatraju efikasnim je privremeno stavljanje van snage Zakona o akcizama na gorivo.

Napisali kazne od 104.400 KM

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, rekao je da su od početka ove godine u FBiH izvršena 94 nadzora nad formiranjem cijena i marži, a izdato je 75 prekršajnih naloga u iznosu od 104.400 KM.

Na benzinskim pumpama nepravilnosti su utvrđene kod devet subjekata, a novčani iznos prekršajnih naloga iznosi 62.250 KM.

“Dvadeset šest posto privrednih subjekata koji su kontrolisani bilo je u prekršaju, što i nije veliki procenat”, ocijenio je Ajdinović.

Međutim, u FBiH je zato 50 odsto subjekata kod kontrole naftnih derivata bilo u prekršaju.

Ajdinović je zbog velike panike pokušao da umiri građane, navodeći da je kontrolisano skladište robnih rezervi, na osnovu čega je utvrdeno da je puno životnih namirnica.

U pitanju su, tvrdi, desetine hiljada tona posebno pšenice i brašna. A kao razlog što police u trgovačkim marketima svjedoče drugačijoj slici navodi nedostatak zaposlenih koji bi u trenutku napunili rafove.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti