29.03.2024.
HomeSportLitvanci ubjedljivo savladali BiH u Viljnusu

Litvanci ubjedljivo savladali BiH u Viljnusu

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Viljnusu ubjedljivo poražena od Litvanije rezultatom 77:56. Bio je to meč 4. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a Litvanci su u četiri dana drugi put nadigrali Zmajeve i učvrstili se na prvoj poziciji naše grupe.

Zmajevi su držali priključak u prvom poluvremenu, ali uslijedio je veliki pad u drugom, gdje su ih Litvanci potpuno slomili i slavili visoku pobjedu.

Na maksimalnom su tako Litvanci učinku od 4-0, dok je BiH sada na 2-2, ali i dalje je drugoplasirana, a tri od četiri selekcije iz grupe idu u drugu fazu kvalifikacija.

Otvorili su domaći utakmicu serijom 6-0 i teško je BiH održavala priključak. Nakon nešto više od šest minuta igre Litvanci stižu do prve dvocifrene prednosti (16:5).

Do kraja prve dionice BiH smanjuje na 20:12, a onda i na otvaranju druge igraju dobro momci Vedrana Bosnića. Stigli su do 25:20, ali nakon toga se Litvanci uspijevaju odlijepiti na krilima raspoloženog Dimše.

Održavali su sigurnu prednost Litvanci i kroz gotovo cijelu drugu četvrtinu, ali na minut i po do kraja Atić ubacuje važnu trojku i BiH dolazi do 34:29. Potom gube Litvanci loptu u narednom napadu, a onda im je dosuđen i nesportski faul!

Atić je ubacio jedno od dva bacanja, a potom je napravio korake u novom napadu. Ostalo je 34:32 do odlaska na pauzu.

Na startu drugog poluvremena Atić ubacuje novu trojku i Zmajevi prvi put dolaze u vodstvo na ovoj utakmici. Uslijedila je i trojka Muse za definitivno sjajno otvaranje drugog dijela.

Imali su Litvanci spreman odgovor i brzo su se vratili u vodstvo od 41:38. Brzo odlaze i na +5 i Zmajevi upadaju u malu krizu.

Koriste to domaći i brzo stižu do osam poena prednosti. Ušla je i nervoza u redove BiH i u finišu treće dionice je Penavi dosuđena tehnička. Iskoristili su to Litvanci da povedu sa velikih 51:40.

Igralo se koš za koš do kraja trećeg perioda igre, koji je okončan s prednošču domaćih od 55:44.

Početkom posljednje dionice Litvanci su dodatno povećavali prednost, a na 68:51 je već bilo jasno da je pitanje pobjednika riješeno. Domaći su rutinski priveli meč kraju i slavili sa konačnih 77:56.

Litvance je do pobjede predvodio Dimša sa 19 poena, a pratio ga je sjajni Gailius sa 15. Kod BiH se sa 12 poena istakao Atić, a po 10 su ubacili Kamenjaš i Gegić. Po 7 poena dodali su Musa i Sulejmanović.

Kvalifikacije za SP, 4. kolo:

Litvanija – Bosna i Hercegovina 77:56 (20:12, 14:20, 21:12, 22:12)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti