Još 500 pripadnika EUFOR-a stiže u BiH

0

Četiri čete sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a koje su stacionirane izvan BiH, predostrožnosti radi, u naredne dvije sedmice biće raspoređene u zemlji, kao pojačanje postojećim snagama, a kako bismo učinkovitije podržali naše bh. partnere pri održavanju bezbjednog i stabilnog okruženja, saopšteno je juče iz EUFOR-a.

Navode da bi pogoršana bezbjednosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u BiH.

“Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se preduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH. Njihov zadatak će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u BiH. To je razborita i odgovarajuća mjera koja odražava nedvosmislenu predanost EU i EUFOR-a očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH”, navopde u saopštenju.

Snage EUFOR-a raspoređene su u BiH od 2004. godine i sastoje se od približno 3.500 pripadnika, od kojih je oko 600 trenutno raspoređeno u našoj zemlji.

Sa pripadnicima četa koje će uskoro biti raspoređene, kako stoji u saopštenju, broj EUFOR-ovih pripadnika stacioniranih u BiH biće oko 1.100.

“To osoblje će doći iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke. Procjena EUFOR-a je da trenutno nema prijetnje po sigurno i stabilno okruženje koja bi zahtijevala podršku Eufor-a. Situacija se kontinuirano prati i po potrebi se mogu dovesti dodatna pojačanja”, poručili su iz EUFOR-a.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, poručio je da “izričito pozdravlja odluku da se ojačaju privremene rezervne snage pri misiji Eufor-a Althea u cijeloj BiH, čime se u značajnom obimu povećavaju kapaciteti i prisutnost Eufor-a”.

“Ova odluka naglašava opredijeljenost međunarodne zajednice za integritet i stabilnost države BiH i njenih institucija, koji se zasnivaju na Opštem okvirnom sporazumu za mir. Ovoj državi je mjesto u Evropi. Eufor Althea i visoki predstavnik odlučno će je pratiti na njenom putu ka evropskim integracijama”, naveo je Šmit, saopšteno je iz OHR-a BiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here