29.03.2024.
HomeNovostiMilioni namijenjeni BiH suspendovani zbog neodgovornih političara

Milioni namijenjeni BiH suspendovani zbog neodgovornih političara

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi, oglasio se nedavno putem Twitter naloga, upozorivši kako Republika Srpska neće dobiti oko 600 miliona eura evropskih sredstava za izgradnju dijelova Koridora Vc, kao i željezničke pruge, na teritoriji ovog entiteta.

“Konkretni projekti za čiju realizaciju su sredstva trenutno suspendovana su: remont pruge Šamac-Doboj-Rječica, dio Koridora Vc Johovac-Doboj-Vukosavlje koji bi se spojilo direktno s GP Svilajem, ali i radovi na zaobilaznici u Doboju. To će se promijeniti onda kada institucije budu funkcionisale u punom kapacitetu”, naveo je Varhelyi.

Korist za RS

Riječ je inače o sredstvima Investicijskog fonda za Zapadni Balkan. Više od 400 miliona eura, namijenjenih za projekte u BiH su grantovi (bespovratna sredstva).

Ovo je do sada najveća tranša namijenjena za putnu infrastrukturu u BiH, i mogla je zaokružiti cijeli finansijski okvir za izgradnju Koridora Vc. No, svi finansijski ugovori se moraju ratificirati kroz institucije države (Vijeće ministara, Predsjedništvo, Parlamentarnu skupštinu), koje su nakon prošlogodišnjih zaključaka NSRS, nefukcionalne. Politički predstavnici iz Republike Srpske sjednicama prisustvuju samo u dijelovima koji, kako kažu, imaju koristi za Republiku Srpsku. Ipak za EU takav način funkcionisanja institucija države je neprihvatljiv. Kako bi se koristila sredstva poreskih obveznika Unije, Bosna i Hercegovina mora raditi na brojnim reformama. Jedino jedinstvena država može imati podršku.

Uz suspendovanih 600 miliona eura, EU je odobrila ranije nekoliko milionskih tranši za različite projekte u BiH, no Milorad Dodik ih nije odobrio na sjednici Predsjedništva. U ladicama Vijeća ministara BiH stoji i oko 550 miliona eura vrijednih ugovora, od kojih 106 miliona grantova za dionice Tarčin-Ivan, te Rudanka-Putnikovo.

Drugi koriste prilike

Prošle godine su evropske institucije putem Direkcije za EU integracije u BiH dogovorili paket pomoći od oko 73 miliona eura za različite sektore, od zapošljavanja do transporta. Riječ je o IPA 3 projektima, no prethodno je neophodno potpisati sedmogodišnji sporazum, potom sve opet ratifikovati kroz institucije države, i ponovo je riječ o bespovratnim sredstvima. Bosna i Hercegovina još nije iskoristila ni sredstva iz IPA-e 2, oko 100 miliona eura, nije prošlo proceduru ugovaranja zbog nedostatka angažmana resornih ministarstava. Sredstva bi mogla biti izgubljena, jer rokovi prolaze.

Političari u BiH nisu iskazali interes za Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, projekat putem kojeg zemlje mogu mobilisati i do 30 milijardi eura bespovratnih sredstava u narednih sedam godina.

Za to vrijeme, drugi koriste prilike. Od Srbije do Albanije. Pogotovo kada je riječ o projektima iz energetske oblasti, vjetroelektrane, solarne elektrane. U BiH ne postoji niti volja, niti zakonski okvir za ovakve priče.

Nije dovoljno samo dati sredstva, cilj je pokrenuti reforme. Pa čak ni u potpunosti izgrađeni Koridor Vc, iako za Evropu esencijalni projekat, neće imati pretjeranu svrhu, ako ne donese ekonomske pomake. Infrastrukturni projekti, bez adekvatnih pratećih reformi, zakonskih okvira i stabilnosti, nemaju pretjeranu svrhu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti