Bosnić: Ma, kakvo opuštanje, spremni smo na 40 minuta rata, bez Robersona ćemo biti drugačiji

0

U Tuzli je danas održana konferencija za medije košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja se sprema za dva duela s Litvanijom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Javnosti se obratio selektor Vedran Bosnić, koji je najavio ove duele u kojim će se sastati dvije neporažene selekcije u dosadašnjem toku kvalifikacija.

I Bosna i Hercegovina i Litvanija su u prva dva kola uspjele da savladaju Bugarsku i Češku, ali sada će neko morati biti poražen.

“Litvanci igraju u dobrim klubovima i jako su kvalitetni. Spremamo se za ovu listu igrača koju smo dobili, ali najvažnije je kako mi budemo igrali. Koliko ćemo biti agresivni i disciplinovani, koliko ćemo kontrolisati skok i tranziciju. Što bolji ritam nađemo – to ćemo imati veću šansu za pobjedu”, rekao je Bosnić na početku i dodao:

Veliki broj igrača Litvanije igra u jednom klubu – Lietuvos Rytasu, što bi morala biti prednost gostiju u Mejdanu.

Velika je prednost kad dolazi iz jedne ekipe 5-6 igrača. Oni igraju zajedno, treniraju skupa svaki dan i mi to nemamo kao oni. Naravno da će nam John faliti, ali ovi momci koji su tu dat će sve od sebe. Uz drugačiji način igranja ćemo probati to nadoknaditi. Važno je kako ćemo odbrambeno stajati i ovo je veoma bitna utakmica. Neće to biti pet minuta, igrat će se od prvog do zadnjeg minuta”, rekao je Bosnić.

Imali su Zmajevi u Skenderiji protiv Češke velikih problema s branjenjem šuta za tri poena. Zadali su nam Česi probleme u prvom poluvremenu, a Bosnić je istakao da Litvanija ima još bolje šutere od Češke.

“Oni su bolji šuteri od Češke. Imaju u tom rosteru jednog i po igrača koji ne šutira, a ostali su svi dobri šuteri. Moramo obratiti pažnju na njihovu roll i pop igru, ne smiju nam trčati kako oni žele. Moramo se fokusirati i u napadu, da bi mogli igrati dobru odbranu. Imamo Litvaniju i na Evropskom prvenstvu u grupi i ove utakmice će biti bitne s toga aspekta da se navikavamo i na to. Dat će nam ove utakmice podlogu da se pripremimo za ljeto”, dodao je selektor.

Utakmica se igra u Tuzli, a to mnogo znači i Bosniću i nekolicini bh. reprezentativaca.

“Pričamo dosta o tome, a mi smo euforičan narod i u ovakvim mečevima adrenalin je visok i kod navijača, ali i kod igrača. Bitno je da ne izgorimo u želji za pobjedom i da pokažemo da možemo igrati s Litvancima. Moramo uvijek znati šta hoćemo. Treba biti fokusiran na 40 minuta rata, ali da ovdje znamo uvijek šta radimo“, rekao je Bosnić pokazujući na glavu.

“Ako gledamo rostere i historiju, naravno da svi njih stavljaju kao favorite, ali za mene je moja ekipa uvijek favorit”, dodao je on.

Na pitanje o eventualnom opuštanju pomalo je i ljutito odgovorio.

“Ma kakvo oppuštanje. Ne možemo o tome govoriti uopšte. Ne znam ima li ekipa u Evropi protiv koje se mi možemo opustiti. On zna te igrače iz mlađih kategorija, ima šest igrača iz Rytasa i mi to znamo. To je neka prednost njihova, a bilo bi lijepo da mi imamo neki klub koji igra Eurokup ili neko tako takmičenje, pa da 5-6 naših momaka igra tu zajedno”, istakao je Bosnić za kraj svog izlaganja.

Utakmica BiH – Litvanija igra se u četvrtak od 20 sati u Mejdanu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here