Divljanje cijena niko ne može zaustaviti, građani ogorčeni

0

Poskupljenja osnovnih životnih ali i svih drugih namirnica, robe i usluga već odavno su dostigla vrhunac i izgleda da niti jedan mehanizam niti mjera to ne može zaustaviti. No, ko će u svemu tome zaštiti građane, koji su ogorčeni?

Cijene namirnica iz dana u dan sve više, plate i penzije iste, građani se snalaze kako umiju i znaju. Nekad se, kažu, kupovalo kilogramima, a sada na komad.

„Prije sam uzimao nekad pola kile, a nekad kilu mesa. Sad ne mogu uzeti ni 20 deka“.

„To je nemoguće. Sve je skupo duplo“.

„Da kafa dvije marke poskupi, ulje marku. Puno je zaista“.

Od kantona preko nivoa FBiH pa do državnog – politički akteri uglavnom su fokusirani na mandate i rušenje oponenata, pa su zaboravili na obećanja i ono zbog čega su primarno izabrani. Da su zaboravili na građane, najbolje pokazuje visina potrošačke korpe, penzija, plata i preskupih školarina. Prevashodno se to odnosi na divljanje cijena osnovnih životnih namirnica koje, izgleda, niko ne može zasutaviti. Građani su ogorčeni! Ko i kako građane može zaštiti od poskupljenja?

„Kako je bio nezaustavljiv taj trend povećanja cijena, Vlada je odlučila u aprilu 2021. godine da donese mjeru kojom je propisala za 17 proizvoda zadržavanje marži u procentualnom iznosu na dan 31.12.2020. godine“, podsjeća Merima Maslo, pomoćnica ministra trgovine FBiH.

Ova odluka je još na snazi, a u proteklom periodu nadležne inspekcije su izvršile na stotine pregleda. Kod četvrtine privrednih subjekata koje su kontrolisali su utvrđene nepravilnosti i protiv njih su izrečene prekršajne mjere. Tako je vrtoglavo poskupjelo ulje, brašno, mlinsko-pekarski proizvodi, šećer, mliječni proizvodi, meso i mesne prerađevine.

„To najviše ugrožava jednu običnu prosječnu porodicu koja živi sa platom od 600, 700 ili 800 maraka, ako je zaposlen jedan član i ako radi u realnom sektoru“, navodi Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača TK-a.

Uz male plate i penzije,  smanjena je i  proizvodnja, koje za sobom vuče povećanje potražnje. I trgovci su u gubicima.

„Proizvođači – trgovci dio profita koji gube kroz troškove plata nastoje namiriti kroz povećanje cijena, a glavni uzrok je naravno povećanje cijena na svjetskom tržištu“, objašnjava Dželmina Huremović, pomoćnica ministra trgovine TK-a.

Kako god, građanima, odnosno potrošačima ništa ne ide u prilog, iako su kako tvrde nadležni, za poskupljenja u cijelom svijetu i kod nas glavni krivci nesrazmjerni odnosi ponude i potražnje, kao i pandemija koronavirusa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here