19.04.2024.
HomeNovostiRaspakivanjem aplikacije Sky otkrivaju se brojne kriminalne radnje i u BiH

Raspakivanjem aplikacije Sky otkrivaju se brojne kriminalne radnje i u BiH

Određen jednomjesečni pritvor  za 11 uhićenih u akciji Staza, osumnjičenih za organizirani kriminal, nedozvoljen promet velike količine droge, nezakonitu nabavku specijalističke opreme za uzgoj droga, kao i nezakonit promet oružjem.

Uhapšeni su zahvaljujući dokazima prikupljenim putem aplikacije Sky, preko koje su osumnjičeni komunicirali. Sada, kada više aplikacija ne pruža mogućnost zaštićene komunikacije, otkrivaju se brojne kriminalne radnje. Sumnja se da je 2.000 korisnika aplikacije bilo iz BiH.

Veliki broj kriminalaca, narko-dilera te onih koji se bave drugim oblicima visokog kriminala, otkriveni su uz pomoć belgijske aplikacije Sky, koja predinstalirana dolazi na posebnim mobilnim uređajima sa SIM karticom te ostavlja mogućnost potpuno zaštićene komunikacije, a cijena pretplate iznosila je od 500 do 2.200 eura godišnje. FBI je, u martu prošle godine, od spomenute aplikacije tražio pristup podacima, što je kuluminiralo prestankom rada Sky ECC kompanije.

“Pretpostavljam da je FBI do danas radio obradu podataka, istražne radnje, sigurno da je podijelio informacije s ostalim agencijama za provedbu zakona, prije svega EUROPOL-om i da je tako došlo i do naših regionalnih policijskih agencija”, kaže Predrag Puharić, stručnjak u oblasti cyber kriminala.

A regionalne i države policijske agencije su mogućnost obrade podataka Sky aplikacije iskoristile te je otkriveno da je u BiH više od 2.000 ljudi koristilo ovu aplikaciju. 19 ih je uhapšeno u akciji Staza.

“Ovdje su odrađene ogromne količine raznih vrsta droge koje su prošle preko ovog područja i ogromne količine novca koje su zaradili na takav način. U pitanju su i najteža ubistva koja su kriminalci izvršili koristeći kriptovane telefone i pokušavajući na takav način organizovati ubistva, a mislili su da će biti zaštićeni”, naveo je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a (SNSD).

I za savjetnika bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića je dokazano da je bio korisnik ove aplikacije. Mnogi su izrazili svoje sumnje da su i neki drugi funkcioneri koristili ovu aplikaciju te pozivaju nadležne da budu transparentni i objave imena.

“Dobro je što se došlo do toga da se te aplikacije mogu raspakivati, na osnovu toga goniti ljude, a nemam ništa protiv toga i ne vidim šta bi bila smetnja da se objave imena svih pojedinaca koji su koristili Sky aplikaciju”, rekao je Mektić.

Za sada poznato njih 19, a 11 u pritvoru. Iz Tužilaštva su naveli da rade na više predmeta, koji uključuju međunarodnu saradnju, a u vezi s dešifriranjem različitih aplikacija, putem kojih su kriminalci do sada zaštićeno komunicirali, a sada će poslužiti za njihovo raskrinkavanje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti