18.04.2024.
HomeSportInicijativa 4R najavila obraćanje UEFA-i, prošireni bojkot i sastanak premijerligaša

Inicijativa 4R najavila obraćanje UEFA-i, prošireni bojkot i sastanak premijerligaša

Pet klubova Premijer lige BiH već je prije dvadesetak dana održalo sastanak zbog nezadovoljstva određenim odlukama NSBiH.

U pitanju su Sarajevo, Željezničar, Sloboda, Tuzla City i Velež, koji su tražili od NSBiH da s njima počne javni dijalog, te im postavili rok.

Taj rok je istekao, a NSBiH uopšte nije reagovao, pa su se iz “Inicijative 4r” danas ponovo oglasili te najavili i obraćanje UEFA-i…

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

“U nedjelju 18.07.2021., pokrenuta je „Inicijativa za reformu, ravnopravnost, razvoj i regularnost fudbalskog takmičenja u Bosni i Hercegovini“ (skraćeni naziv: „Inicijativa 4R“) koja je nastavak prethodnih aktivnosti premijerligaških klubova sa ciljem osnivanja Udruženja. Cilj Inicijative 4R je poboljšanje kvaliteta i regularnosti Premijer lige Bosne i Hercegovine za dobrobit svih fudbalskih klubova bez obzira iz kojeg dijela Bosne i Hercegovine dolaze.

Istog dana, Inicijativa 4R je uputila N/FSBiH javni (nakon toga i pismeni) poziv na dijalog za dobrobit bh. fudbala bez ikakvih personalnih zahtjeva. Predstavnici N/FSBiH su odbili da vode bilo kakav dijalog sa predstavnicima 5 fudbalskih klubova koji su podržali ovu Inicijativu. Predstavnici Inicijative 4R su i dalje spremni na dijalog. Međutim, dok se Savez ne odazove, bit će pokrenuti sljedeći koraci:

1) Inicijativa 4R će direktno kontaktirati predstavnike UEFA s ciljem da ih upozna sa trenutnim stanjem u bh. fudbalu i ciljevima naše inicijative koji su isključivo sportski.

2) U roku od 15 dana će biti proširen bojkot klubova koji čine Inicijativu 4R izvan dosadašnjeg okvira.

3) N/FSBiH će biti dostavljen prijedlog Statuta Udruženja premijerligaša u skladu sa važećim fudbalskim i državnim propisima. Inicijativa 4R očekuje odobrenje prijedloga u skladu sa prethodnim javno deklarisanim izjavama predstavnika Saveza kojima podržavaju osnivanje Udruženja.

4) Organizovat će se sastanak svih premijerligaša koji budu zainteresovani za dugoročno poboljšanje stanja u bh. fudbalu.

Zahvaljujemo bh. javnosti, medijima, kompanijama i drugim organizacijama na podršci koju su do sada dali našoj Inicijativi.

Pratite nas na našem Instagram profilu.

Inicijativa 4R”, piše u saopštenju Inicijative.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti