16.04.2024.
HomeNovostiKarta ‘nacionalne inteligencije‘ u Evropi razbjesnila Srbe, evo kako po tom pitanju...

Karta ‘nacionalne inteligencije‘ u Evropi razbjesnila Srbe, evo kako po tom pitanju stoji Bosna i Hercegovina?

Da li građani Republike Srbije zaista imaju nižu prosječnu inteligenciju od drugih evropskih naroda?”, pitali su se autori u srpskom izdanju magazina National Geographic, i izazvali goleme reakcije u medijima i na društvenim mrežama u susjednoj državi- piše Jutarnji.hr.

I to unatoč činjenici da su u National Geographicu izvukli osam godina staro istraživanje, koje su mnogi stručnjaci već tada dovodili u pitanje, ali koga za to briga, kada počnu dominirati naslovi poput “Srbi i Albanci među najglupljim narodima Evrope”, koji je objavio popularni web-site B92.

Radi se o karti Europe na kojoj su otkrivene prosječne vrijednosti koeficijenta inteligencije za sve europske narode, koja pokazuje kako su Srbi, Crnogorci i Albanci, nacije s najnižim prosječnim kvocijentom inteligencije u Europi. Mapu je izradio češki lingvist Jakub Marijan i objavio je na svom blogu www.jakubmarian.com, pri čemu je koristio podatke iz kontroverznih istraživanja Britanca, Richarda Lynna i Tatua Vanhanena iz Finske, koji su potom o tome objavili knjigu “Inteligencija, jedinstveni konstrukt društvenih nauka.” (A Unifying Construct for the Social Sciences).

Prema njihovim zaključcima, koje je kasnije popularizirao Jakub Marijan, prosječna inteligencija građana Srbije iznosi 90, Makedonije 91, Bosne i Hercegovine 93, Hrvatske 98, koliki je IQ i u Sloveniji. Lošije od Srbije su prošle samo Crna Gora sa 86, kao i Albanija sa 82, što je najniži IQ u Europi.

Nešto bolje rezultate imaju, Grčka i Bugarska – 93, Ukrajina ima 94, Poljska 96, Španjolska 97, a Rusija 97. Na Zapadu Europe je stanje u prosjeku bolje, Francuska i Norveška 98, Njemačka, Švedska i Velika Britanija 99, dok je najveća inteligencija u Finskoj 101.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti