25.04.2024.
HomeNovosti9. januar se u RS-u slavi, odluke se ignorišu

9. januar se u RS-u slavi, odluke se ignorišu

Jasno je – odluka Ustavnog suda u BiH se ne provodi. Još od 2015. do danas, 9. januara, koji je proglašenim neustavnim praznikom, slavi se kao dan RS-a i nikome ništa.

2015. godine donesena je prva odluka Ustavnog suda BiH. Jasno i nedvosmisleno – Zakon o praznicima RS-a nije u skadu sa Ustavom BiH. No, vlastima u RS-u to ne znači ništa. 9. januar se slavi – kao dan RS-a, kao, kako iz godine u godinu ponavljaju iz RS-a, najvažniji datum u historiji tog entiteta. I sve uz brojne cjelodnevne manifestacije, defilee.

Da odluka suda za vlasti RS-a nije obavezujuća, poručili su i održavanjem referenduma 2016. godine, na kojem je 99 posto građana ovog entiteta odlučilo da žele slaviti ovaj praznik na taj datum. Ponovo je djelovao Ustavni sud i poništio ove rezultate. Nakon toga uslijedio je novi potez iz RS-a. Novi zakon o praznicima, gdje je referendum iskorišten kao argument da se 9. januar nastavi obilježavati.

I opet Ustavni sud. 2019. donesena je druga odluka kojom 9. januar, na osnovu potvrđene volje građana RS-a da bude dan RS-a, nije u skladu sa Ustavom BiH. Kao i međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije kao i protokol Evropske konvecije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Jasno i nedvosmisleno: 9. januar nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednosti koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu.

No, ove odluke u manjem bh. entitetu se ignorišu. Ignorisanje ne sankcioniše, tako da ćemo ove slike vrlo vjerovatno gledati i u narednim godinama te polemisati je li slavlje ustavno ili ne i postavljati pitanja ko će ovome stati u kraj. Oni koji bi morali – očigledno je da neće. Jedini pokušaj bilo je otvaranje istrage zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH, kada su saslušani Mladen Ivanić, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željka Cvijanović. No, gle čuda, u nedostatku dokaza, odnosno nemogućnosti dokazivanja ko je organizator obilježavanja – proces je zaustavljen. A pitanje svih pitanja je hoće li do novog ikada doći.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti