23.06.2024.
HomeNovostiKako tačno razlikovati omikron od obične prehlade?

Kako tačno razlikovati omikron od obične prehlade?

Omikron soj ponovo puni kovid ambulante, a stiže sa simptomima dosta sličnim “običnoj prehladi”. Može li se prepoznati razlika?

Za razliku od drugih sojeva, karakteristični simptomi omikrona su grebanje u grlu, curenje iz nosa, kijavica, blagi bolovi u mišićima i umor. Noćno znojenje je, takođe, često, ali – uobičajeno i za prehladu.

Ipak, dr. Abdul El-Sajed iz Detroita nedavno je za CNN izjavio da postoji jednostavan način da se odredi razlika između simptoma ovih bolesti.
Za početak savjetuje da razmislite o tome s kim ste bili u kontaktu, a ako je to bila osoba koja ima kovid, simptomi bi mogli da ukazuju na omikron.

On je ukazao i na dva konkretna simptoma na koje dodatno treba obratiti pažnju. Gubitak mirisa i ukusa se, iako rjeđe nego kod drugih sojeva, javljaju kao specifični simptomi koronavirusa, a omikron varijanta često donosi i glavobolju.

Posebna prehlada

Dr. Liza Barett, specijalistkinja za zarazne bolesti u Kanadi, izjavila je da je test na kovid sigurna varijanta da otkrijete da li se radi o prehladi ili o kovidu, ali ističe da test ne treba raditi čim primetite simptome, nego drugi dan. Kad se jave simptomi, potrebno je da se izolujete i sačekate rezultate testova.

Preklapanje najčešćih simptoma aktuelnog soja kovida i prehlade dosta zbunjuje, a naučnici su u decembru objavili rezultate studije koja je otkrila da omikron zapravo ima sličan genetski sastav kao obična prehlada. Čak se pretpostavlja da je tu sličnost „pokupio“ od nekoga ko je imao prehladu, stoji u saopštenju.

Profesor Eskild Petersen sa Univerzitetske bolnice u Orhusu u Danskoj, smatra da je “prehladu i omikron nemoguće razlikovati”, a i dr Endrju Fridman, specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu u Kardifu u Velikoj Britaniji kaže da „mnogi ljudi, posebno vakcinisani, (kad se zaraze omikronom) imaju ono što bi se inače smatralo običnom prehladom”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti