16.06.2024.
HomeSvijetPoznat plan SAD-a za uvođenje sankcija, hoće li na listi biti i...

Poznat plan SAD-a za uvođenje sankcija, hoće li na listi biti i bh. zvaničnici

Sjedinjene Američke Države (SAD) će ove sedmice uvesti sankcije protiv zvaničnika stranih vlada i ljudi koje optužuju za korupciju i kršenje ljudskih prava. Zvaničnici Bijele kuće rekli su da sankcije vide kao važno oružje u naporima administracije predsjednika Joea Bidena da pokrene ono što naziva demokratskom obnovom širom svijeta.

Također je navedeno da će SAD pozvati druge nacije da se pridruže kampanji pritiska na predstojećem Samitu za demokratiju. Bijela kuća je objavila saopćenje u kojem je navela strategiju predsjednika Joea Bidena za borbu protiv korupcije.

Sankcije će biti uvedene uoči dvodnevnog virtuelnog samita koji će se održati u četvrtak i petak, a na kojem se zvaničnici administracije nadaju da će uvjeriti vladine zvaničnike iz više od 100 zemalja, koji će mu prisustvovati, da uvedu slične mjere, pisao je  američki ugledni list Wall Street Journal.

Administracija je navela da će dati prioritet obezbjeđivanju koordinisane međunarodne akcije koja je ključna za osiguranje djelotvornosti sankcija.

Sankcije koje će uvesti SAD, realizovat će se pod raznim ovlastima, uključujući tzv. Globalna ovlaštenja Magnitskog, nazvana po ruskom advokatu zviždaču koji je preminuo u zatvoru u Moskvi nakon što je optužio vladu za korupciju.

Kako se navodi, stavljanje na crnu listu vladinih i vojnih zvaničnika i njihovih saveznika u privatnom sektoru ima za cilj zaustaviti zloupotrebu i korupciju kako meta tako i drugih prijestupnika širom svijeta.

Sankcije Magnitsky uključuju zamrzavanje bilo koje imovine koju pojedinci imaju u jurisdikciji SAD-a i komplikuju njihove finansijske poslove i poslove nekretninama u inostranstvu. Detaljnim navodima koji opravdavaju sankcije, ova akcija ima za cilj i njihovu diskreditaciju u zemlji i inostranstvu.

U dokumentu se navodi i to da će SAD nastaviti koristiti alate dizajnirane za suzbijanje korupcije, a koji uključuju vizna ograničenja i ekonomske sankcije.

“Prilagođavat ćemo se, sarađivati i učiti kako bismo maksimalno iskoristili potencijal za diplomatska sredstva, uključujući i stranu pomoć kao i ciljane sankcije, kako bismo zaustavili korupciju. Istovremeno, proširit ćemo naše napore kako bismo osigurali da strani angažman ne doprinosi daljem razvijanju korupcije”, navedeno je u objavljenom saopćenju.

Ono što je zanimljivo iz perspektive Bosne i Hercegovine jeste da predstavnici naše države nisu pozvani na ovaj samit. Pored BiH, nisu pozvani ni predstavnici Rusije i Kine što je vrlo simptomatično.

Poznato je da je administracija SAD-a pripremila sankcije i za neke zvaničnike u BiH, što je potvrdio i Gabriel Escobar, specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan.

O tome zašto BiH nije pozvana nije se oglašavalo ministarstvo vanjskih poslova BiH na čelu sa ministricom Biserom Turković. Ona inače ovih dana boravi u SAD, ali potpuno drugim povodom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti