23.06.2024.
HomeSvijetOmikron tjera evropske zemlje na strože mjere

Omikron tjera evropske zemlje na strože mjere

Omikron soj virusa korona potvrđen je dosad u 38 zemalja širom svijeta, izjavila je danas Marija van Kerkhove, stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije.

Pretpostavke su da postoji povećana prenosivost, a podaci ukazuju da omikron izaziva bolesti različitog stepena težine od blagih do ozbiljnih stanja i potrebno je vrijeme da se otkrije da li je ovaj soj odgovoran za povećanje hospitalizacija u Južnoj Africi.

Takođe je rekla da nije jasno da li su postojeće vakcine efikasne protiv tog soja.

Sve je više evropskih zemalja koje razmatraju ponovno uvođenje strožih mjera zbog sve bržeg širenja korone i zbog novog soja omikron.

U Hrvatskoj se sumnja na prvi slučaj omikrona

Prema informacijama kojima raspolaže Index.hr, moguće je da će uskoro imati potvrdu prvog slučaja omikrona u Hrvatskoj. Radi se o uzorku koji je uzet na području Zagreba, a provjera o kojoj se varijanti korone radi još traje.

Kako su naveli, rezultati će biti poznati sutra, ali sumnja se da se radi o omikronu.

Slovenija uvodi karantin za potencijalne kontakte s omikronom

Slovenija uvodi karantin za sve koji su bili u visoko rizičnom kontaktu s osobama potencijalno zaraženo omikron sojem virusa korona.

Pravilo koje je danas usvojila Vlada Slovenije odnosi se na vakcinisane, ali i na one koji su već preležali virus korona.

Visoko rizičnim kontaktom smatra se osoba kod koje je potvrđen omikron soj ili osoba koja je u prethodnih 14 dana boravila u nekoj od afričkih zemalja gdje je ova varijanta rasprostranjena, kao što su Južnoafrička Republika, Lesoto, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Namibija i Esvatini, prenosi STA.

Putnici iz ovih zemalja po dolasku u Sloveniju moraće da urade tri PCR testa tokom obaveznog desetodnevnog karantina.

Njemačke pokrajine se odlučuju za strože mjere od nacionalnog nivoa

Pojedine njemačke savezne pokrajine odlučile su se na strože mjere protiv virusa korona od dogovorenih na nacionalnom nivou dan nakon što su njemački lideri izdali nove nacionalne propise u borbi protiv četvrtog talas virusa korona.

Među njima su Baden-Virtembergu i Donja Saska.

Šesnaest njemačkih saveznih pokrajina slobodno je da sprovodi i strože mjere ako se ukaže potreba za tim.

Omikron natjerao i Irsku da uvodi stroga ograničenja

Irska vlada je objavila nova stroga ograničenja u sektoru ugostiteljstva i u vezi s okupljanjima kako bi smanjila stopu zaražavanja virusom korona, a nakon što su zvaničnici upozorili da će novi soj omikron vjerovatno povećati pritisak na zdravstvenu službu.

I Vlada Švajcarske u borbi da obuzda rast broja novozaraženih

I Švajcarska je najavila da od ponedjeljka uvodi strože mjere protiv kovida 19, dok se njena vlada bori da obuzda porast broja novozaraženih virusom korona i dolazak varijante omikron u zemlju.

Država će proširiti uslove za nošenje maski i izraditi sertifikat koji dokazuje da je osoba vakcinisana ili se oporavila od virusa, saopštila je Vlada.

Takođe, proizvođači vakcina protiv kovida 19 trebalo bi da se pripreme za vjerovatnoću da će morati da prilagode svoje proizvode radi zaštite od varijante omikron, izjavio je danas portparol Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Kristijan Lindmajer.

Belgija pooštrila ograničenja treću nedjelju zaredom

Belgija je danas pooštrila ograničenja zbog virusa korona treću nedjelju zaredom, kako bi se izborila protiv jednog od najvećih naglih porasta slučajeva kovida 19 u Evropi.

“Ne možemo dozvoliti da se zaraza koji postoji u našoj zemlji nastavi sadašnjim tempom”, rekao je belgijski premijer Aleksandar de Kro na konferenciji za novinare, prenio je Rojters.

S obzirom na najveći rast slučajeva među djecom, De Kro je kazao da će nošenje maske biti obavezno za svu djecu od šeste godine.

Do sada su djeca starija od 10 godina bila obavezna da nose masku.

Osnovne škole će biti zatvorene za božićne i novogodišnje praznike nedjelju dana ranije, a srednje škole će preći na hibridni sistem, tako da će polovinu nastave pratiti od kuće.

De Kro je priznao da je stopa zaraze u Belgiji među najvišim u Evropi.

Samo Slovačka i Češka imaju veću stopu zaraze po glavi stanovnika u protekle dvije sedmice.

Češka želi da uvede obveznu vakcinaciju za starije od 60

Češko ministarstvo zdravstva priprema uredbu o obveznoj vakcinaciji za starije od 60 te za radnike u kritičnim sektorima – medicinsko osoblje, policiju, vojnike i vatrogasce, objavio je novinski portal www.idnes.cz u petak.

Vlada razmatra obveznu vakcinaciju jer Češka zaostaje u vakcinaciji za zapadnoevropskim zemljama.

Zemlja s oko 10,7 miliona stanovnika jedna je od najteže pogođenih zemalja u Evropi proteklih nedjelja.

Austrija je prva uvela lokdaun za nevakcinisane, a najavila je obaveznu vakcinisanju za sve građane.

Evropa je danas prešla 75 miliona slučajeva infekcije virusom korona, prema podacima Rojtersa, dok se region priprema za novu varijantu omikron u trenutku kada su bolnice u nekim zemljama već opterećene trenutnim porastom.

Preko 15 zemalja u Evropi prijavilo je potvrđene slučajeve nove varijante koja je potresla finansijska tržišta. Agencija za javno zdravlje EU saopštila je juče da bi varijanta omikron mogla biti odgovorna za više od polovine svih infekcija u Evropi u roku od nekoliko mjeseci.

Čak i prije otkrića omikrona, Evropa je bila epicentar pandemije sa 66 od svakih 100 novih infekcija svakog dana iz evropskih zemalja, prema Rojtersovoj analizi.

Istočna Evropa ima 33 odsto od ukupno prijavljenih slučajeva i oko 53 odsto od ukupno prijavljenih smrtnih slučajeva u Evropi.

Velika Britanija je do sada prijavila najveći ukupan broj slučajeva infekcije virusom korona u regionu, a slijede Rusija, Francuska i Njemačka.

Podaci Rojtersa pokazuju da se tempo pandemije ubrzao u drugoj polovini 2021. godine. Evropa je prijavila najveći dnevni prosjek od 359.000 novih slučajeva u drugoj polovini u poređenju s najvećim dnevnim slučajevima od oko 241.000 dnevno u prvoj polovini godine.

Evropskom regionu bilo je potrebno 136 dana da pređe sa 50 miliona slučajeva na 75 miliona, u poređenju sa 194 dana koliko je bilo potrebno da se sa 25 poveća na 50 miliona, dok je prvih 25 miliona slučajeva prijavljeno za 350 dana.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti