21.06.2024.
HomeNovostiRudari proširili listu zahtjeva, ne odustaju od smjene direktora

Rudari proširili listu zahtjeva, ne odustaju od smjene direktora

Vanredna sjednica Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika (SSRR) u Federaciji BiH, na kojoj će biti prezentovano 12 tačaka koje će biti postavljeni pred predstavnike vlasti, bit će održana u nedjelju u Tuzli, prenosi Patria.

Iako su rudari imali osam zahtjeva koje su 18. novembra poslali Vladi Federaciji BiH, resornom ministru i Elektroprivredi BiH, u čijem je Koncernu sedam rudnika, lista zahtjeva je proširena.

Rudari su se u utorak okupili na velikim protestima pred zgradom Vlade Federacije BiH gdje su proveli i noć, a odbijali su pregovore. Dan kasnije su se razišli, dogovora nije bilo, pa nisu nastavili proizvodnju.

Ne odustaje se od smjene Andelije

Predsjednik Sindikata Sinan Husić potvrdio je da će lista zahtjeva biti upućena Vladi Federacije BiH i  federalnom Parlamentu.

Rudari ne odustaju od zahtjeva za smjenu direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije.

Tražena je i smjena onih direktora rudnika koji su već počeli sa primjenom pravilnika o radu i radnom učinku.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će biti razmatrana i informacija u vezi rudata održat će se 30. novembra.

Rudari su se okupili ispred rudnika i upravnih zgrada i u petak navečer, a pridružili su im se članovi porodica i građani u Brezi, Kaknju, Tuzli.

Uvezivanje radnog staža

Osim zahtjeva za smjenu Andelije rudari traže uvezivanje radnog staža koji se godinama ne uplaćuje, stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku kojim, kako tvrde, se smanjuju plaće rudarima.

Iz više političkih stranaka su podržali rudare i njihovu borbu, a najveću podršku imaju u vezi plaća odnosno da se rudarima ne smije skinuti niti jedna marka plaće.

Rudari su pozvali predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića da smijeni Andeliju, a on je kazao da treba podnijeti ostavku čim to urade i federalni premijer Fadil Novalić (SDA) i resorni ministar Nermin Džindić (SBB).

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti